Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота

На 2 април в България ще се проведат избори за Народно събрание. Това са петите избори за последните 2 години. В този блог следим най-важното от предизборната кампания.

18:58 15.3.2023

Асен Василев обвини служебния кабинет в разпъване на чадър над големите фирми

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш министър на финансите Асен Василев обвини служебното правителство в това, че разпъва чадър над големите фирми за събирането на ДДС. По думите му в бюджета от този данък са постъпики 400 млн. лв. по-малко спрямо миналата година.

„Приходите от ДДС са със 100 млн. лева по-малко от събраните по това време миналата година, а трябваше да са 300 млн. повече. Всичко това отговаря едно към едно на случващото се в министерството, когато влязох в него - едни чадъри на едни големи фирми, които не внасят ДДС“, каза Василев. Той добави, че от правителството се държи „като кабинет на ГЕРБ“.

По думите му не е нормално при 16% инфлация и 4% ръст на икономиката в хазната да са постъпили по-малко данъци. Той добави, че целта на информацията, която идва от служебното правителство, е да се докаже, че в България е възможна само „стабилна бедност“, заради което се предлага замразяване на доходите.

Коментарът на Василев дойде, след като по-рано днес служебната министърка на финансите Росица Велкова каза, че правителството ще внесе проект за бюджет с увеличени данъци заради очакван висок дефицит.

19:47 15.3.2023

Борисов и Трифонов с атака срещу ПП-ДБ заради държавните финанси

Лидерите на ГЕРБ и „Има такъв народ“ Бойко Борисов и Слави Трифонов отправиха остри критики към „Продължаваме промяната“ и кабинета на Кирил Петков.

Повод за реакцията им стана изтекъл в медиите доклад от Министерството на финансите, според който при продължаването на настоящия план за приходи и разходи на държавата, заложен от последните три народни събрания, има определени рискове за бюджета. Сред тях се изброяват теглене на заем от Международния валутен фонд, риск за валутния борд и настоящия фиксиран курс на лева към еврото, спиране на плащанията от ЕС и други.

В специална пресконференция министърката на финансите Росица Велкова каза, че до всичко това може да се стигне при много високи нива на дефицит, както и в случай, че следващият парламент реши да заложи по-високи нива на дефицит от предложените от правителството 3% в проектобюджета за 2023 г. За задържането на нисък дефицит правителството предложи вдигане на ДДС ставки и данък свръхпечалба.

„Промяната“ нанесе щети, които нямат поправяне. Днес, когато извадиха с какво разполагаме, това са чудовищни неща. Няма да допуснем бордът да бъде мърдан, но вече излезе и лъжата, която говореха за еврозоната“, каза Борисов.

„Днес в медиите излезе следната новина: България е пред свръхдефицит и сценарий за заем от Международния валутен фонд... Основната причина за тези изводи се крие в работата на последното редовно правителство и решенията, взети конкретно от тогавашния министър-председател Кирил Петков и тогавашния министър на финансите Асен Василев“ написа във фейсбук профила си Слави Трифонов.

В интервю за бтв Асен Василев обвини служебното правителство във всяване на страх и го обвини в „разпъване на чадър“ над големи фирми

10:55 16.3.2023

ПП-ДБ водят с по-малко от 1% пред ГЕРБ-СДС, според "Тренд"

С по-малко от 1% води коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) пред основния си конкурент ГЕРБ-СДС около три седмици преди предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това показва проучване, проведено от изследователския център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". То е проведено в периода 6-12 март сред 1005 пълнолетни граждани в страната.

Подобни резултати - за почти еднакъв резултат с много малка преднина за новата коалиция, имаха наскоро и проучвания на "Галъп" и "Маркет линкс".

Подкрепа от 26,5% получават ПП-ДБ срещу 25,6% за ГЕРБ-СДС. На трета позиция е ДПС с 13,6%, следвана плътно от "Възраждане" - с 12,9%. Само още само една партия събира подкрепа над 4-процентовата бариера за влизане в парламента - БСП - 7,5%. "Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата" (АБВ, "Изправи се. БГ", "Движение 21"). Новата лява коалиция разполага с 3,5% сред гласуващите", коментират социолозите от "Тренд".

Под прага остава "Български възход" на Стефан Янев (3,6%), която беше в предишното Народно събрание, и "Има такъв народ" на Слави Трифонов (3,1%), която и тогава не успя да събере нужните гласове.

5.1% от анкетираните казват, че не подкрепят никого. 47% декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2,5 млн. и 2,7 млн. гласоподаватели.

14:32 16.3.2023

Хартиените и машинните бюлетини ще изглеждат еднакво, съобщи ЦИК

Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване, която се визуализира на устройството, ще изглеждат по еднакъв начин. Това каза говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, която показа двата вида бюлетини на брифинг в четвъртък.

Разликата, по думите на Матева, ще бъде, че върху тези, разпечатани от машина, ще пише и „Бюлетина от машинно гласуване“, номер секция, номер машина, ще има и QR-код, и хеш код. Бюлетините от двата вида гласуване ще се поставят в отделни кутии, за да могат да бъдат и преброени разделно.

Матева съобщи още, че ЦИК е приела първата част на методическите указания за работа на секционните избирателни комисии (СИК), която обхваща деня преди изборите и изборния ден. Втората част от указанията - за отчитането на резултатите, ще бъде приета "до ден-два". По думите ѝ първите обучения на членовете на СИК ще започнат в средата на другата седмица.

13:52 17.3.2023

Промените в Изборния кодекс ще забавят броенето на гласовете 

Приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс, които върнаха гласуването с хартиени бюлетини, ще забавят обработването на резултатите от извънредните парламентарни избори на 2 април. Това очакват от “Информационно обслужване”, които представиха в петък програмата, с която ще броят гласовете от предстоящия вот.

Изпълнителният директор на дружеството Ивайло Филипов посочи, че секционните избирателни комисии (СИК) ще трябва да преброят бюлетините на техническо устройство, което ще осъществи задължителното видеоизлъчване. Той обясни, че очакват забавяне при пристигането на СИК в Районните избирателни комисии, тъй като „протоколите са с малко повече данни“.

Филипов каза още, че всички устройства, които трябва да заснемат обработката на протоколите в секционните комисии, са в компанията и са с инсталирано приложение, което ще се полза за видеозанемане и видеоизлъчване. По отношение на интернет обхвата в секциите в страната той заяви, че имат уверението на трите телекома, че работят и ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието, предаде БТА.

14:48 18.3.2023

3 април ще е неучебен ден за училищата, в които има изборни секции

Денят след парламентарните избори - 3 април (понеделник) 2023 г., ще бъде неучебен за всички ученици в училищата, в които има разкрити изборни секции. Това гласи заповед на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Извънредните парламентарни избори в България ще се състоят на 2 април. Изборните секции за голяма част от тях се намират в училищата в страната.

16:29 19.3.2023

Бойко Борисов обеща ниски данъци

В програмата на ГЕРБ е да държим най-ниските данъци в Европейския съюз, каза във Велико Търново лидерът на партията Бойко Борисов. Той и кандидати за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС се срещнаха със симпатизанти. Като приритети за региона бяха обявени изграждане на АМ“Хемус“ край Велико Търново, пътят Русе-Велико Търново, довършване на тунела под Шипка, програмата за саниране, както и инвестиции във ВиК-сектора.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и кандидати за депутати от 23 и 24 МИР от Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" тичаха в Южния парк в София и така се включиха в инициативата "Бягаме заедно за здрава и стабилна България. Забавляваме се заедно за модерна и щастлива България."

14:07 20.3.2023

Според Демерджиев сигналите за купен вот се увеличават "лавинообразно"

Вътрешният министър Иван Демерджиев каза по време на посещение в Хасково, цитиран от Нова телевизия, че броят на сигналите за купен вот се увеличава всеки ден. "Расте лавинообразно", добави той.

„Не толкова като брой, колкото като тенденция нарастват лавионообразно. Всяка от дирекциите работи активно. Всеки от директорите (на областните дирекции на МВР) ще бъде изслушан в София по темите, свързани с изборите“, каза още Демерджиев.

Той оцени добре работата на областната дирекция на МВР в Хасково, където по негови думи тече втора проверка срещу областния управител Минко Ангелов.

11:02 21.3.2023

Четирима души са арестувани при акция срещу купуването на гласове в Сандански и Кресна

Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност и купуването на гласове се провежда в общините Сандански и Кресна, съобщи БНР като се позова на информация от областната дирекция на МВР в Благоевград. Арестувани са четирима души.

Това е четвъртата акция в област Благоевград през последните две седмици, припомни БНР.

Новината за акцията идва на фона на съобщението на вътрешния министър Иван Демерджиев, че броят на сигналите за купен вот “расте лавинообразно”.

15:28 21.3.2023

Видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините от изборите на 2 април няма да има в между 1000 и 2000 секции в страната. Това съобщи директорът на държавната фирма “Информационно обслужване” Ивайло Филипов във вторник по време на демонстрация на устройствата за видеонаблюдение на броенето на гласовете.

Става дума предимно за места, разположени във високопланински области, където покритието на мобилната мрежа е слабо или липсва.

19:18 21.3.2023

ПП-ДБ критикува Радев за решението България да не участва в общата поръчка на снаряди за Украйна

“Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) критикува президента Румен Радев за решението България да не участва в инициативата за съвместна европейска поръчка за боеприпаси за Украйна. Според коалицията то е опит за неглициране на решенията на Народното събрание.

“Не е израз на “суверенно решение” на България, както твърди президентът, България да не участва в инициативата на Европейската агенция по отбрана за доставка на боеприпаси за Украйна”, се казва в позиция на обединението.

Тя препраща към решението на 48-ото Народно събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна, което задължава правителството “да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности”.

Според ПП-ДБ президентът и назначеното от него правителство нарушават това решение.

“Отказът от предоставяне на боеприпаси и оръжие, финансирани със съюзнически пари, е и отказ от възможността за бърза модернизация на българската армия, на която президентът е върховен главнокомандващ и от която произхожда”, се казва още в позицията.

Във вторник Радев каза, че България не подкрепя общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна и няма да участва в нея.

13:18 22.3.2023

Донев обяви, че кабинетът е готов за изборите и се оплака от "предизборна игра"

Служебното правителство е готово за провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 април, каза в сряда премиерът Гълъб Донев. Той се оплака, че партиите използват предизборната кампания, за да атакуват служебната власт.

“Всеки политически играч атакува служебното правителство от покрива на своята къща от карти. Волно или неволно ни въвличат в предизборната игра, за съжаление, често с небивалици и лъжи. Ние сме служебна власт. Как ни наричат е без значение - техническо, временно или назначено правителство“, коментира Донев.

Той призова “политическите сметки” да включват планове за времето след вота, когато “избраните в 49-ото Народно събрание ще взимат решения за общото ни бъдеще в България”.

15:57 22.3.2023

Общо 48 сътрудници на репресивния апарат на бившата комунистическа власт - Държавна сигурност (ДС), са попаднали в кандидат-депутатските листи на партиите, регистрирани за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори.

18:41 23.3.2023

Бойко Борисов обвини Асен Василев в "безумно харчене за пенсии и заплати"

"Безумно харчене за пенсии и заплати", лихви "в небесата" и лобизъм. В това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини управлението на "Продължаваме промяната" и лично съпредседателя на партията Асен Василев.

Обвиненията на Борисов дойдоха по време на среща със земеделски производители в централата на ГЕРБ.

"Това безумно харчене на пари за пенсии и заплати обрече всички други сектори и под привидната формула "ето, ние даваме" – ние всички искаме да дадем, но заради това няма да видите числата в бюджета", каза Борисов. Той повтори и тезата, която беше опровергана от министърката на финансите Росица Велкова, че съществува реална заплаха за държавните финанси.

Преди седмица тя каза, че държавата не е фалирала и няма риск това да се случи, а думите ѝ бяха по повод изтекъл в някои медии правителствен документ, който съдържа такава прогноза.

10:52 24.3.2023

"С какво ще помогне това?". Нинова е против ареста на Путин, когото не нарича агресор

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза по повод заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена Международния наказателен съд, че ако зависи от нея и той на българска територия, няма да я изпълни. Путин е заподозрян от съда в Хага във военно престъпление, свързано с “незаконно депортиране” на местното население от окупираните украински региони и “незаконно прехвърляне” на украински деца на руска територия.

"Не, разбира се. С какво ще помогне това? Как ще реши войната? Как ще спре смъртта и... хиляди жертви? Как ще възстанови икономиката на Европа? Просто да се прави нещо, ей така, само за да се каже, че се прави... Не, не бих", отговори Нинова пред Нова тв дали би изпълнила заповедта. Тя и партията ѝ от самото начало имат проруски позиции и са против изпращането на оръжие в Украйна.

На въпрос дали смята, че Путин трябва да отговаря за военни престъпления, тя отговори: "Не сме ние хората, които ще решаваме това. Ние не даваме нито оценки, нито лепим етикети". Запитана дали според нея Путин е агресор, Нинова каза, че БСП осъжда предприетата военна офанзива на Русия в Украйна, но лично за него отвърна: "Това е абсолютно излишен разговор - този агресор ли е, онзи нападател ли е - това ще го реши историята".

За информацията за отвлечени украински деца социалистката каза, че засега това "е информация в медии и пропаганда и когато се докаже, тогава да говорим сериозно".

13:49 24.3.2023

ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ, "Възраждане" изпреварва ДПС, според "Медиана"

ГЕРБ-СДС води с 1,6 на сто пред новата коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - с 24,7% срещу 23,1%, показват данните от национално представително проучване на агенция "Медиана". Досега всички резултати от изследвания бяха, че ПП-ДБ имат преднина, макар и с по-малко от процент.

"Възраждане" изпреварва ДПС, макар и с малко над 1 на сто - 14,5% срещу 13,2%, но досега тя държеше твърдо третото място. Прави се и изричната уговорка, че то не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние. БСП се нарежда на пето място с 8,6%.

Данните показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции, а не само от пет, както прогнозираха други социологически изследвания. Според това проучване бариерата за влизане парламента минават "Български възход" на Стефан Янев (4,5%) и новата формация "Левицата" (АБВ, Движение 21, Изправи се БГ)(4,3%). Шансовете на "Има такъв народ" са по-малки (3.4%).

Очаква се това да са поредните избори с най-ниска избирателна активност - около 2,5 млн. избиратели.

Изследването на "Медиана" е проведено в периода – 17-22 март сред 978 пълнолетни чрез пряко стандартизирано интервю.

14:11 24.3.2023

Цената на един глас за изборите вече стига 150 лева, според МВР

Има данни цената за един глас да е достигнала и до 150 лева, каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти. Той добави, че има информация, че плащанията се правят поетапно, една част - преди, а другата - след гласуване и посочи, че тенденцията е за по-голям натиск от страна на купувачите на гласове, съобщи БТА.

Във връзка с изборните нарушения МВР е образувало 48 досъдебни производства. По думите на министъра броят им е повече от сравнимия период за предходните избори, като по тези случаи има и задържани.

По отношение схемите за купуване на гласове Демерджиев каза, че се е засилил корпоративният вот, на много места, където има повече работници в едно предприятие, ръководителите, по думите на министъра, не се опитват, а налагат как да се гласува. Той каза още, че МВР е успяло да свърже парични потоци с партии, но отказа да обяви в аванс кои са политическите сили, за да не наруши презумпцията за невиновност.

"Навсякъде има сигнали за купуване на гласове, те се получават денонощно", добави още министърът и съобщи, че ще има ежедневно полицейски операции, така че да има превенция в по-голяма част от страната.

10:32 26.3.2023

Гласове се купуват и с опрощаване на дългове и бързи кредити, каза МВР

Над 100 полицейски операции са проведени за месец в цялата страна. Образувани са близо 60 досъдебни бързи производства срещу купуване на гласове за предстоящите избори. Това каза пред БНР главният секретар на МРВ Петър Тодоров.

"Има над 350 оперативни и явни сигнали, които се добиват от различни източници и се проверяват в цялата страна. Кипят и редица логистични мероприятия, свързани с организирането на изборите", добави той.

По думите му за купуване на един глас се предлагат различни форми на стимулиране - пряко даване на пари над 100 лева, опрощаване на дългове, опрощаване на вноски по бързи кредити, даване на хранителни продукти, даване на социална услуга. МВР наблюдава всички рискови секции.

13:41 26.3.2023

Има шанс за конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС, каза Христо Иванов

Според съпредседателя на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов следващото Народно събрание може да започне със съставяне на конституционно мнозинство, в което да се включат ГЕРБ и ДПС. След това то да намери подкрепа за редовно правителство. “Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големият фактор за преодоляване на разделенията“, каза той пред БНР.

По думите му ГЕРБ и ДПС са готови за участие в такова конституционно мнозинство. Партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган вече са давали сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата, каза Иванов. Той напомни, че ДПС има собствен проект за конституционна промяна, а в обявения преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

10:36 27.3.2023

ДПС търси гласове от Турция, за да участва в двупартийна коалиция

Целта на ДПС на изборите на 2 април е да спечели повече от 40 депутатски мандата, за да участва във формирането на двупартийна коалиция в България. Това съобщава турският вестник "Хюриет", като цитира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Истанбул.

Изданието припомня, че след последните избори в България, за да се намерят 121 места в 240-местния парламент, за съставяне на правителство бяха възможни само коалиции от 3 партии. Докато обяснява, че е било трудно двете най-големи партии - ГЕРБ и алиансът ПП-ДБ да се обединят, Карадайъ казва, че това дава шанс на ДПС да стане партньор в правителството.

Карадайъ казва пред изданието, че в ДПС нямат червени линии и че могат да си партнират и с двете коалиции, които се доближават до 80 депутати в проучванията. "Ако надхвърлим 40 [места], можем да достигнем 121 с партньор", казва още Карадайъ.

Заредете още

XS
SM
MD
LG