Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Политическите уволнения са в театъра, новите обвинения са към Пеевски. Васко Кръпката пее в Киев


Демонстрация пред Народния театър в сряда.
Демонстрация пред Народния театър в сряда.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Александър Морфов
  • Делян Пеевски
  • Васко Кръпката

Уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър е политическо, смятат хора, които протестираха срещу решението на институцията в сряда вечерта. Морфов беше против назначаването на висш кадър на ДПС за пиар на театъра. Резултатът беше оповестен във вторник – пиарката Велислава Кръстева си тръгва „по собствено желание“, а режисьорът Морфов е уволнен. Вижте видеото на Боян Тончев и Нели Делчева.

Малоброен протест на актьори, режисьори и студенти от НАТФИЗ се проведе и във вторник вечерта – часове след като стана известно, че Морфов е уволнен.

Пеевски. Парниковите газове

САЩ добавиха нови обвинения срещу депутата на ДПС Делян Пеевски, който беше санкциониран по закона „Магнитски“ за корупция. Сега Вашингтон твърди, че през 2018 г. е бил назначен висш служител, който да гарантира, че по отношение на Пеевски има „лоялност и контрол“. Име не се споменава, но датата съвпада с назначаването на Пламен Георгиев за шеф на антикорупционната комисия и с назначаването на Иван Гешев за заместник на главния прокурор.

Европейската прокуратура разследва измами с търговията на емисии парникови газове. Видка Атанасова провери как може да се мами с такова нещо. Един пример – за една година цената за тон емисии е скочила пет пъти.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Изборите

ЦИК изтегли жребия с номерата на бюлетините за изборите на 2 април. Номер 1 се падна на БСП, 2 – на ГЕРБ, 3 – на „Възраждане“, 4 – на „Има такъв народ“, 12 – на ПП-ДБ, 13 – на ДПС, 15 – на „Български възход“. Запазете този линк, в който са всичките данни.

В момента „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) водят с 1 процент пред ГЕРБ, сочат данни на Алфа Рисърч, която е провела проучване само измежду хората, които твърдо са решили да гласуват.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Войната

Украйна води ожесточени боеве за малкия град Бахмут, който руската армия се опитва да превземе от лятото на 2022 г. Киев вече допуска, че може да се наложи да се изтегли от района.

Русия продължава да плаши с употреба на ядрено оръжие, след като спря участието си в ядрено споразумение със САЩ. Но това решение има и съвсем практически последици във военната сфера, казват експерти пред Диляна Теохарова.

Приходите на Русия от нефт са намалели с 40% през януари спрямо същия месец от миналата година. Данните са на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Обяснението е, че това е станало в резултат от санкциите.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е в трудов лагер, но от месеци не излиза от карцера. В сряда изтече видео, което показва как за пореден път го наказват заради нередност в ръкавите на затворническата му дреха. Навални е бил наказват с карцер за незакопчано копче и за неправилно отправен поздрав към надзирател.

НАТО. ЕС

Парламентът на Финландия подкрепи кандидатурата на страната за членство в НАТО. След тази стъпка се чака мнението на две държави членки на пакта – Унгария и Турция, които още не са дали подкрепа за това членство.

Европейската комисия предложи да се въведат електронни шофьорски книжки. В тях ще може да се включват всички нарушения, които шофьорът е извършил на територията на съюза. В момента контролът е национален.

И една препоръка

Васко Кръпката е първият български музикант, който пее в Киев. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG