Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 отложи разглеждането на делото за смъртта на Милен Цветков на трета инстанция


Обвиненият Кристиан Николов (с бялата шапка), октомври 2022 г.
Обвиненият Кристиан Николов (с бялата шапка), октомври 2022 г.

Върховният касационен съд (ВКС) отложи делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Преди точно три години, на 19 април 2020 г., Николов блъсна с висока скорост колата на Цветков, докато той изчакваше на червен светофар на кръстовище край мол "Парадайз".

През март миналата година Софийският градски съд осъди Николов на 9 години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години. През декември присъдата беше потвърдена и от Софийския апелативен съд на втора инстанция.

Прокуратурата обаче и близките на Цветков протестираха срещу решението, като поискаха Николов да бъде признат за виновен по обвинението, че e причинил смъртта на журналиста при евентуален умисъл, а не при непредпазливост.

В този случай извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. По това обвинение Наказателният кодекс предвижда минимум 15 години затвор, а най-тежкото наказание е доживотен затвор.

В сряда ВКС трябваше да разгледа протеста на прокуратурата, но делото беше отложено заради заболяване от COVID-19 на подсъдимия Николов. Той е поставен под карантина, заради което не може да се яви на заседанието по делото. Присъствието му не е задължително, но той е казал, че иска лично да упражни правото си на защита.

Предстои процесът ще бъде гледан на последната трета инстанция на 21 юни.

"От самото начало заедно с държавното обвинение ние твърдим, че престъплението е извършено при форма на вината "евентуален умисъл". Ако ВКС приеме нашата теза, трябва да върне делото най-малко на Апелативния съд", каза пред БНТ адвокатът на близките на Цветков Менко Менков.

По-рано разследването по случая установи, че Николов е причинил катастрофата на 19 април 2020 г. Ударът е станал със скорост от 99 км/ч, а в кръвта на Николов е имало следи от три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана.

Николов отрича да е взимал съзнателно забранени субстанции преди трагичния инцидент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG