Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев не е главен прокурор. Борисов не иска ДНК тест по "Барселонагейт". Украйна си връща територии


Шествие в София подкрепи принадлежността на България към ЕС и НАТО
Шествие в София подкрепи принадлежността на България към ЕС и НАТО

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Гешев вече не е главен прокурор
  • Украйна си връща територии
  • Мириам Марголис

Президентът Румен Радев подписа указа за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. С това окончателно приключва процедурата по уволнението му. Гешев коментира, че “битката за справедливост” продължава.

Висшият съдебен съвет трябва да определи изпълняващ длъжността главен прокурор. Според Атанаска Дишева от ВСС това не трябва да е никой от заместниците на Гешев.

Конституцията гласи, че съдебната власт е независима от политиците, но уволнението на Иван Гешев показа обратното. Преди са подминавани по-сериозни сигнали срещу него, но когато ГЕРБ и ДПС дадоха тон, се оказа достатъчна една реплика. Борис Митов разказва.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е отказал да се подложи на ДНК тест за бащинство, който да установи дали детето на Борислава Йовчева е негово, съобщи “Сега”. Той е заподозрян за схема за пране на пари, от която се е възползвало семейството на манекенката.

Протестът срещу “Възраждане”

Шествие под надслов “Фашизмът не е патриотизъм” се проведе в София в четвъртък. Участниците протестираха срещу президента проявите на Румен Радев и проруската партия “Възраждане”. “България е ЕС. България е НАТО”, казаха организаторите.

По-рано привърженици на “Възраждане”, предвождани от депутата от Емил Янков, се опитаха да спрат прожекция на филма “Близо” и в Пловдив. Преди дни хора с тениски на партията саботираха в София прожекция, която беше част от София Прайд Филм Фест.

Борбата с домашното насилие

Правителството ще работи за увеличаване на кризисните центрове за настаняване на жертви на домашно насилие, каза вицепремиерката Мария Габриел на дискусия за борбата с насилието над жени. “Не можем да стоим с широко затворени очи”, каза тя.

В Полша хиляди хора излязоха на протести срещу забраната на абортите. Поводът е смъртта на 33-годишна Дорота, която почина от усложнения в бременността си, без лекарите да се опитат да я спасят като направят аборт. Това не е първият такъв случай.

На фронта в Украйна

Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 кв. км в резултат на своята контраофанзива срещу руските сили, каза украинският генерал Олексей Громов. По думите му са освободени седем селища в Донецка и Запорожка области.

Руската армия нанесе нови ракетни удари по украински градове през нощта срещу четвъртък. Местните власти съобщиха за експлозии в Кривой рог, Одеса и Харков.

Европейският парламент призова Украйна да получи покана за членство в НАТО. Българските евродепутати от БСП не подкрепиха резолюцията, която беше приета с голямо мнозинство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също призова страната му да получи покана за НАТО. “Това е точният момент”, каза той.

Разузнаването на САЩ е предупредило Украйна да не саботира газопроводите “Северен поток” миналата година, след като е получило сигнал от нидерландската разузнавателна агенция, че е задействан такъв план. Все още се разследва кой точно стои зад взривовете.

Наводненията в Украйна

Около 28 000 риби са умрели вследствие на разрушаването на язовирната стена на “Нова Каховка”, казват украинските власти. Жителите на село Марянске в Днепропетровска област разказват за мащаба на бедствието. Не пропускайте това видео.

Това не е първият път, в който по време на война е взривен язовир на река Днепър. През 1941 г. Червената армия взривява стената на ВЕЦ “Днипрогес”, за да спре силите на Хитлер. Хиляди цивилни умират, защото никой не ги е предупредил за наводнението.

Борбата с руското влияние

Австралия блокира със закон строежа на ново посолство на Русия в близост до сградата на парламента в столицата Канбера. Според кабинета преместването на дипломатическата мисия ще създаде рискове за националната сигурност.

Службите за сигурност трябва да поставят под наблюдение руските граждани, които живеят на Запад, каза в интервю за Радио Свободна Европа чешкият президент Петр Павел. Той нарече подобна мярка "цената на войната", която Русия води в Украйна.

Две препоръки

Позната е като професор Спраут от филмите за Хари Потър. Още по-позната е със своята ексцентричност и абсолютна липса на свян. Макар да е на 82, Мириам Марголис направи дебюта си на корицата на Вог и е човек на деня на Свободна Европа.

Думите на водещия в БНР Петър Волгин в защита на Народния съд предизвикаха съдебен иск. Заведе го една жена на 102 години, чийто мъж е бил убит от комунистическата власт през 1944 г. Не пропускайте тази история, разказана от Стефан Миланов в Клуб Z.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG