Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев сметна за безродници критиците на пилона на Рожен. ГЕРБ и ДПС оглавиха парламентарни комисии


Българското знаме беше издигнато на 111-метров пилон на Роженските поляни в Родопите.
Българското знаме беше издигнато на 111-метров пилон на Роженските поляни в Родопите.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Бетеери за Украйна
  • Парламентарни комисии за ГЕРБ и ДПС
  • Пилон за Родопите

България ще предостави на Украйна 100 стари бетеера. Това е част от онези машини, с които през 80-те години БКП въоръжава Вътрешните войски в МВР. Досега не е официално известно България да е предоставяла тежка бронирана техника на Украйна.

Пилонът на Рожен

На Роженските поляни в Родопите беше издигнато грамадно българско знаме, поставено на 111-метров пилон. По документи съоръжението се смята за временна постройка, но то има основи, излети с бетон. На откриването присъства президентът Румен Радев. Той определи критиците на идеята като хулители, нихилисти, безродници и безчестници. Припомняме ви историята, която стои зад пилона на Рожен.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Цената за правителство

Бойко Борисов от ГЕРБ оглави външната комисия на парламента, а Йордан Цонев от ДПС – Комисията по бюджет и финанси. Те бяха избрани без дебат по предварително съгласувани предложения от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Сред останалите решения е избирането на Радомир Чолаков за шеф на Комисията по конституционни въпроси, на Делян Добрев – начело на тази по енергетика, на Вежди Рашидов – на Комисията по култура.

Харесвате ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Областни управители

Правителството назначи шестима областни управители. Повечето са заемали същите длъжности по времето на кабинета „Петков“ или са политически фигури, близки до „Продължаваме промяната“ (ПП). За управител на София-град е назначена Вяра Тодева, на Пловдив – Илия Зюмбилев, на Ловеч – Виктор Стойчев, на Плевен – Виолета Иеремиева, на Добрич – Йорданка Костадинова, на Силистра – Минчо Йорданов.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Съветът за електронни медии

Посолството на Украйна в София за втори път реагира срещу председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Повод за това са две интервюта на Момчилова, в които тя говори за избиването на украински цивилни в Буча като за [украинска] пропаганда (преди три седмици) или като за събитие, интерпретирано различно и по американски и европейски медии (в сряда).

В четвъртък членовете на СЕМ призоваха Момчилова да се въздържа от мнения, които са различни от изводите и докладите на институцията.

Прокуратурата и „Възродителният процес“

Окръжният съд в Добрич осъди прокуратурата на 24 хил. лв. обезщетение заради това, че тя не е приключила в разумен срок дело за насилствената асимилация на българските турци. Делото продължава повече от 30 години. Репресиите над българските турци, наречени от БКП "Възродителен процес" (1984-1989), са свързани с отнемане на имената, правото на религия и майчин език, както и с депортация в Турция през лятото на 1989 г.

Матурите. Здравната каса

Средната оценка на матурите по български език и литература е Добър 3,93. В днешната си форма изпитът е въведен през 2008 г. и оттогава не е имало по-ниски оценки. Видка Атанасова обяснява защо.

Здравната каса ще остане без управител поне до есента, пише Надежда Цекулова. Преди дни парламентът не успя да избере никого за шефското място.

Евгени Пригожин

Паравоенната групировка „Вагнер“ на Евгени Пригожин „почти напълно“ е предала въоръжението си на редовната руска армия, твърди Москва. Не можем да проверим тази информация. Тя идва 3 седмици след военния метеж на „Вагнер“, който приключи за денонощие, а оттогава за групировката говори почти единствено Кремъл.

Руски командир беше уволнен, след негова критика на шефа на генералния щаб Валери Герасимов. Разногласията между двамата се появяват след потушения бунт на Пригожин.

Китай. Турция

Хакери, свързани с Пекин, са атакували две министерства и държавни агенции в САЩ. Сред потърпевшите е и компанията „Майкрософт“.

Турция си промени мнението и подкрепи членството на Швеция в НАТО. Това стана в последния момент преди срещата на върха във Вилнюс. Какво стои зад това решение, обяснява Рикард Йозвяк.

И две препоръки

Той снима природни феномени, а снимките са събрани в нова изложба в София. Иво Филипов е Човек на деня на Свободна Европа.

Актьорът Камен Донев напусна Народния театър заради директора Васил Василев и „нетърпимост“ към ситуацията.

… плюс моят личен фаворит

Как става така, че след Втората световна война Германия е разделена на две държави, обединени обратно чак след половин век? Вижте видеото на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG