Връзки за достъпност

Извънредни новини

Членовете на СЕМ поискаха от Соня Момчилова да не изразява позиции, различни от тези на регулатора


Съставът на СЕМ - Габриела Наплатанова, Симона Велева, председателката Соня Момчилова, Пролет Велкова и Галина Георгиева.
Съставът на СЕМ - Габриела Наплатанова, Симона Велева, председателката Соня Момчилова, Пролет Велкова и Галина Георгиева.

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) поискаха от председателката му Соня Момчилова да се въздържа от медийни изяви и от изразяване на мнения, които са различни от изводите и докладите на институцията. Това стана ясно от днешното заседание на регулатора, съобщи Дневник.

Новината идва, след като преди ден посолството на Украйна в София за втори път излезе с критична позиция по повод коментари на Момчилова, свързани с войната в Украйна.

В края на юни представителството на Киев осъди друго нейно изказване по повод убийствата, извършени от руската армия в украинския град Буча, които тя коментира в предаването „Контракоментар“ на Асен Генов. Тогава тя определи новините и историите за кланетата, извършени от руската армия, като пропаганда на Украйна. Думите ѝ тогава станаха повод за искането на оставката ѝ като председател на СЕМ.

„Налага се за първи път да си позволя да помоля председателя на СЕМ да се въздържа от участия, в които е канен като председател, и да изразява мнения, различни от колегиалната позиция, от изводите от докладите, които съветът е правил“, каза Галина Георгиева, която е избрана за член на съвета от ГЕРБ. Тя добави, че за да се избегнат конфликти е добре Момчилова да съгласува позициите по подобни въпроси с останалите членове на съвета.

Самата Момчилова за пореден път отрече да е изказала грешни, подвеждащи или нередни тези.

„Категорично смятам, че не съм казала нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че допускам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие въздействие, тълкувание и спекулации с моите думи“, каза Момчилова, която е избрана в съвета от квотата на президента Румен Радев.

Освен от украинското посолство коментарите на Момчилова през юни бяха осъдени в писмо от журналисти до парламента, както и от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) . Това стана повод и членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева да поискат оставката ѝ.

Тогава искането беше отхвърлено, защото останалите трима членове на съвета – Момчилова, Георгиева и Габрила Наплатанова, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ, гласуваха против.

Буча е малък град край Киев, който беше окупиран от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града по улиците му бяха открити множество тела, а на няколко места бяха намерени масови гробове. Киев обвини руската армия в масови убийства и военни престъпления.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

България и Европейският съюз определят събитията в Буча като престъпления и подкрепят търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG