Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще предложи хуманитарна помощ на Израел


Премиерът Николай Денков даде пресконференция в резиденцията „Евксиноград“ край Варна. 9 октомври 2023 г.
Премиерът Николай Денков даде пресконференция в резиденцията „Евксиноград“ край Варна. 9 октомври 2023 г.

България ще предложи да изпрати хуманитарна, но не и военна помощ на Израел във войната ѝ с палестинската ислямистка групировка Хамас. Това съобщи премиерът Николай Денков в понеделник по време на пресконференция в резиденцията „Евксиноград“ край Варна.

Изявлението на Денков пред медиите дойде след тристранната му среща с премиерите на Румъния и Гърция. Тримата министър-председатели осъдиха действията на Хамас, която в събота нападна Израел с ракети и бойци.

Израел обяви състояние на война за пръв път от десетилетия и отвърна с масови удари и пълна блокада на Ивицата Газа. Хиляди хора и от двете страни загинаха или бяха ранени през трите дни на военни сблъсъци до този момент.

В понеделник Денков каза, че България ще предложи хуманитарна помощ на нападнатата от Хамас държава. „Знаете, че има много убити и ранени. Трябва да видим дали можем да помогнем по отношение на болнична помощ“, каза премиерът.

Той добави, че при нужда може да се организира още един полет за евакуация на български граждани от Израел. През последните дни правителственият самолет „Еърбъс“ прелетя два пъти от Тел Авив до София.

С първия полет в неделя вечерта пристигнаха 92 българи и един хърватин, а при втория в нощта срещу понеделник имаше 76 българи и 14 чужденци.

„В момента събираме още информация и желаещи и когато има достатъчно за [още един] полет, можем да направим, ако е безопасно“, каза Денков на пресконференцията.

На въпрос дали България планира да предложи и военна помощ на Израел след нападението на Хамас, премиерът отговори отрицателно.

„По отношение на техника и на военни възможности изобщо не сме обсъждали такива варианти. Тук конфликтът е на съвсем друго ниво“, каза Денков.

В неделя вечерта Съединените щати обявиха изпращането на нова военна помощ към Израел. В подкрепа на страната ще пристигне самолетоносачът „Джералд Форд“, на чиято палуба има десетки бойни самолети и хеликоптери.

Конфликтът между израелци и палестинци продължава близо век. Двата народа спорят за правото си над една и съща територия. От 1973 г. насам в Израел не е имало пълномащабна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG