Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Машинното гласуване се връща, но отсъствието му на първи тур вече произведе беди


Предаване на подадените бюлетини в Русе, 29 октомври 2023 г.
Предаване на подадените бюлетини в Русе, 29 октомври 2023 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Гласуването с машини
  • Невалидните бюлетини
  • Веселин Веселинов-Еко

На втория тур на местните избори ще се гласува и с машини. Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС). В него пише, че ЦИК е действала законно, като е отменила машинното гласуване за първия тур, но че тази отмяна не би била законна за втория тур.

Два дни преди изборите ДАНС и парламентарните партии (без ПП-ДБ) произведоха неоснователни твърдения за опорочаване на машинния вот, което беше прието от ЦИК. Така в последния момент беше анулирано машинното гласуване.

Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, който беше обвинен в опорочаване на машинното гласуване, каза, че това са неверни твърдения.

София, Варна, Пловдив

Васил Терзиев (ПП-ДБ, СС) води с над 10% пред Ваня Григорова (БСП), показват резултатите при 100% преброени бюлетини.

Във Варна и Пловдив води ГЕРБ, като на балотаж отиват Иван Портних (26,57%) и Благомир Коцев от ПП-ДР (21,56%), както и Костадин Димитров (33,72%) и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ (17,9%).

ПП-ДБ има най-много избрани общински съветници в София и Варна. ГЕРБ обаче остава водеща сила в страната, макар и да губи подкрепа спрямо местните избори от 2019 г. В осем областни града кандидатите за кмет бяха избрани още от първия тур и 7 от тях са издигнати от ГЕРБ.

„Дневник“ публикува всички резултати по области.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Районните кметове в София

В София приключи и броенето на бюлетините за районни кметове. Двама от тях са избрани от първи тур – Трайчо Трайков за „Средец“ и Димитър Божилов за „Триадица“, и двамата от ПП-ДБ.

С 4 изключения битката в останалите 22 района се води между кандидати на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Невалидните бюлетини

Невалидните бюлетини са толкова много, че навеждат на мисълта към умишлена манипулация, пише Даниел Смилов в „Дневник“. Той има предвид отмяната на машинното гласуване за първия тур. Гласуването с машини след въвеждането им през 2021 г. рязко намали броя на недействителните бюлетини, а сега голямото им количество се завръща.

Издателят и депутат Манол Пейков дава един пример за това до какво е довела отмяната на машинния вот – в Пловдив има 9238 невалидни хартиени бюлетини за общински съветници, докато на ПП-ДБ не са им достигнали само 58 гласа, за да получат единайсето място в Общинския съвет.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия и войните

9 души бяха застреляни в окупирания от Русия град Волноваха, Донецка област. Извършителят е влязъл в частна къща, където семейство с две деца е празнувало рожден ден със свои гости.

Президентът Путин, който започна пълномащабна война в Украйна миналата година, обвини Запада за конфликта в Близкия изток, а върху Украйна прехвърли отговорността за антисемитските щурмове в руски Дагестан.

Руски политически затворници проведоха еднодневна гладна стачка. Сред тях са лидери и активисти на опозицията, изпратени в различни затвори и лагери – Алексей Навални, Иля Яшин, Владимир Кара-Мурза и други.

И три препоръки

Веселин Веселинов-Еко получи наградата за цялостен принос към джаза на "Пловдив джаз фест". Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Компанията Мета въвежда въвежда платено съдържание на Инстаграм и Фейсбук, в което няма да има реклами. Безплатната версия ще остане в сегашния си вид. Цената на платената ще бъде от 9,99 до 12,99 евро на месец.

Бившият президент на испанския футбол получи 3-годишна санкция от ФИФА заради непоискана целувка. Той беше целунал по устните испанската нападателка Джени Ермосо след победа на отбора.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG