Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Слави Трифонов подкрепи Григорова. Българите напускат Газа. ДАНС гони нов руски шпионин


Протест на институциите в областта на културата излязоха на протест и в Ловеч. 1 ноември 2023 г.
Протест на институциите в областта на културата излязоха на протест и в Ловеч. 1 ноември 2023 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Изборите
  • "Лукойл"
  • Руската църква

Хората, които работят в сферата на културата, излязоха на протест в различни областни градове. В Деня на будителите те описаха плачевното състояние на музеи, библиотеки, читалища и театри.

Изборите

Двама членове на СИК, заснети да добавят преференции върху бюлетини, с които някой е гласувал, бяха арестувани и им беше повдигнато обвинение. Става дума за случая в село Малорад, Врачанска област, заснет от камерите за видеонаблюдение.

В София беше открита още една секция, в която никой не е гласувал за Васил Терзиев. Първият случай беше със секция във френската гимназия, където 120 гласа, подадени за Терзиев, бяха вписани за други кандидат.

Слави Трифонов подкрепи Ваня Григовора за балотажа в София.

Бойко Борисов, който също беше подкрепил Григорова, макар и индиректно, в сряда каза, че се е шегувал.

ПП-ДБ търси „тиха, но ефикасна подкрепа“ за втория тур. В пет областни града коалицията ще се състезава за кметското място с кандидати на ГЕРБ.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Българските граждани в Газа

Първите чужденци напуснаха ивицата Газа през граничния пункт с Египет. Сред тях има и български граждани. Египет прие и най-малко 20 палестинци, които са пациенти на болници. В неделя Израел обяви, че започва нов етап от войната си срещу ислямистката въоръжена групировка Хамас, която управлява Газа.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Лукойл“

България май се готви да изгони „Лукойл“ от страната. Наложи се рафинерията да се регистрира в България, взеха ѝ пристанището, искат от нея данъци и нови такси, както и да ѝ отнемат по-бързо привилегията да внася и обработва руски петрол. Ако сте се изгубили в този сюжет, вижте как го разказва Видка Атанасова.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Екстрадиране на руски журналист

ДАНС издаде заповед за екстрадиране на руския журналист Александър Гацак по подозрения за шпионаж. Той е репортер на правителствения вестник Российская газета. Повече от месец се е крил в руското посолство в София.

Украйна и България

Украйна твърди, че руски военни самолети пускат „взривни предмети“ над пътища, по които минават цивилни кораби в Черно море. По такива пътища, включително и през българска територия, преминава украинското зърно.

Президентът Зеленски благодари на българския премиер Николай Денков за политическата подкрепа за европейските стремежи на Украйна. Двамата говориха по видео връзка.

Русия

Стотици хора се втурват към някакви места с викове „Има ли евреи?“ Това не е сцена от 30-те години в Германия, а от руската република Дагестан от последните дни. Там имаше антисемитски погроми и щурмове. Очевидци разказват за тях.

Една препоръка

Честит рожден ден на Антъни Кийдис от Red Hot Chili Peppers. Той е човек на деня на Свободна Европа.

... плюс моят личен фаворит

България се готви да си върне храма „Свети Николай Чудотворец“, известен и като руската църква в София. В момента църквата има нотариален акт за собственост, издаден на руското посолство. Проверка на прокуратурата е показала, че за издаването на такъв нотариален акт няма достатъчно доказателства и предлага на държавата да заведе съдебен иск, с който да си я поиска.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG