Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ДПС усилват гнева си от Тодор Тагарев. ЕС пое щафетата от САЩ в помощта за Украйна


Бойко Борисов (ГЕРБ) и Делян Пеевски (ДПС). Колаж.
Бойко Борисов (ГЕРБ) и Делян Пеевски (ДПС). Колаж.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Цените на мобилните оператори
  • „Балканският Шенген“
  • 50 млрд. евро за Украйна

Три мобилни оператора едновременно повишиха цените за трета поредна година. Това е ценова политика, която дава индикации за картел – съгласувани действия между компании, които би следвало да са конкуренти. Поне две институции би трябвало да реагират на това, но не го правят, и с това показват провал на регулирането. Николай Лавчиев провери дали потребителите имат полезен ход в тази ситуация.

„Балкански Шенген“

Не се обсъжда „замяна“ на влизането в Шенген чрез споразумения с близките на България държави, каза премиерът Николай Денков. В края на март България ще стане част от шенгенската зона при преминаването на границите в ЕС по въздух и вода, но това няма да важи за сухопътното преминаване. Това породи идеята, че София би могла да се договори само с Гърция и Румъния за отпадането на тези граници, защото те засягат най-много българите. Това противоречи на правилата на ЕС, каза Денков в четвъртък.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

ГЕРБ и ДПС. Румен Радев

Делян Пеевски и Бойко Борисов синхронно атакуваха министри, но посочиха името на само един от тях – военния министър Тодор Тагарев. Те сметнаха за неуместно той отново да пътува до САЩ. На 6 март се очаква ротация на правителството, в хода на която е възможно да се сменят някои от министрите.

Делян Пеевски и президентът Румен Радев си разменят обвинения с намеци и недомлъвки, поставят си етикети, които звучат като прякори. Понякога не се разбира какво точно си казват, освен че се обвиняват взаимно в корупция. Катерина Василева провери какво стои зад отделните думи: „Пътят на Копринката“, „мистър Кеш“, „господин Магнитски“, „Касиера“.

Убийството в София

В сряда привечер в София беше убит Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Той е бил разследван за заплахи срещу магистрати. Тук са събрани и други факти, които са известни за него.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна и ЕС

ЕС реши да отпусне 50 млрд. евро за Украйна. Сумата ще бъде заложена в европейския бюджет. Решението идва в момент, в който Украйна няма достатъчно боеприпаси и оръжие, за да се бори срещу руската агресия, а основният й поддръжник САЩ засега блокира решението за предоставянето на военна помощ. Унгария, която налагаше вето и на европейската помощ, в четвъртък отстъпи пред натиска на европейските си партньори и така сумата беше одобрена.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Украйна съобщи, че е нанесла удар по военно летище в полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. Освен това Киев унищожи руски военен катер, който е патрулирал до бреговете на Крим в Черно море. Плавателният съд имаше четири системи за изстрелване на крилати ракети. Унищожаването на руския черноморски флот е сред най-големите военни постижения на украинската армия срещу агресора.

Командващият на украинската армия ген. Залужни публикува статия в Си Ен Ен, в която призовава за технологично превъоръжаване на Украйна с безпилотни системи.

Русия и пресата

Нашата колега Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, е в руски арест от повече от сто дни. На фона на призивите тя да бъде освободена, властите в Русия удължиха ареста й с още два месеца. Срещу Алсу има три обвинения, в това число и че не се е регистрирала като „чуждестранен агент“. Журналистката живее в Прага, но миналата година замина за Русия, за да види майка си и беше арестувана.

Руската пропаганда в София

Малка група хора проведе в събота антивоенен протест пред американското посолство. Всъщност демонстрацията беше срещу САЩ и в подкрепа на Русия, а зад провеждането й стои проруска партия и сайтове, които публикуват проруска пропаганда, сочи проверка на Свободна Европа.

И една препоръка

Честит рожден ден на Хари Стайлс, един от най-популярните изпълнители с награди „Грами“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Случаят с Пейо Пеев, вероятно убит от своите жена и тъща, поставя въпроса за домашното насилие над мъже, пише Светла Енчева. Тя напомня, че преди да се стигне до убийството, има данни за това, че по-младата жена не е допускала до децата си двама мъже – техни бащи. По-характерно е, че мъже може да бият настоящи или бивши партньорки, но това, което една жена може да направи, за да нарани един мъж, е да не му позволява контакт с общото им дете.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG