Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Една съдийка застана срещу кланове в прокуратурата. Москва иска да погребе тайно Алексей Навални


Съдия Владислава Цариградска по време на изслушването си в комисия на Народното събрание.
Съдия Владислава Цариградска по време на изслушването си в комисия на Народното събрание.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Съдия Владислава Цариградска
  • Алексей Навални
  • Две години война

Съдия Владислава Цариградска получава нови заплахи, каза самата тя пред комисия в Народното събрание. Тя е получила съобщение, че ще открие мъжа и децата си с бетонни крака на дъното на язовир.

Съдия Цариградска е единственият магистрат, който активно говори за натиска, който й е бил оказван от групата на убития Мартин Божанов – Нотариуса. Разследването на мрежата му върви в момента в няколко институции. Специална комисия на парламента, която се занимава със случая, изслуша в четвъртък Цариградска. Съдийката призова депутатите да си свършат работата, като променят законите, които в момента пречат на ефективната защита на магистрати. Тя ги посъветва да изслушат и тримата последни главни прокурори, в това число и действащия Борислав Сарафов, за да установят как са потулвани разследвания и е осигуряван „чадър“ за престъпници.

Пълното видео от заседанието в парламента можете да видите тук, на сайта на „Дневник“. Припомняме ви и този анализ на Борис Митов, в който става ясно, че отварянето и затварянето на дела в прокуратурата всъщност отразява битката между два прокурорски клана – този на Иван Гешев и този на Борислав Сарафов.

Алексей Навални

Майката на Алексей Навални е видяла тялото на сина си, каза самата тя във видео обръщение. Но руските власти не й дават тялото, и не й позволяват да го погребе. Те твърдят, че погребението трябва да се извърши тайно и заплашват, че в противен случай на тялото ще се случи нещо. Алексей Навални беше лидер на руската опозиция, хвърлен в затвор по изфабрикувани обвинения. Съпругата му смята, че е бил убит в затвора. Москва каза вчера, че смъртта е била естествена. Тялото на Навални беше укривано от близките цяла седмица. Само истинска аутопсия, проведена навреме, може да установи наличието на някои отрови в него.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Русия в България

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова определи Алексей Навални като агент на американското и британското разузнаване. Тя повтори тезата на Кремъл, че Русия няма интерес да го убива.

Партия „Възраждане“ държи да покаже, че обича Русия на Путин, това показват три епизода от последните дни: Костадин Костадинов демонстративно чете руски правителствен вестник в парламента, после разказва обиден виц за Алексей Навални. А депутати от „Възраждане“ посещават Москва, и то точно една академия, която подготвя агенти на службите за дипломати.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия и САЩ

Американският президент Джо Байдън определи Владимир Путин като „луд кучи син“, но добави, че екзистенциалната заплаха за света е не ядреното оръжие (каквото Путин има), а измененията в климата.

Преди да направи това съобщение Байдън прие в Белия дом вдовицата и дъщерята на Алексей Навални. Той беше казал, че отговорност за смъртта на опозиционера носи Владимир Путин.

Франция. Иран. Войната

Републиканците в САЩ блокират от месеци военната помощ за Украйна. На този фон Европа е по-активна. Френският президент Макрон свика международна среща за помощ на Украйна, която ще се проведе в Париж на 26 февруари.

Иран е доставил на Русия стотици балистични ракети от януари досега, пише Ройтерс.

Войната в Украйна навърши 2 години и ще продължи поне още две, ако в Кремъл няма промени. Думата на 2024 г. ще е думата „изтребители“ – ако Киев ги получи, той ще може да направи пробив на фронта. Инак, ще напредва бавно или няма да напредва изобщо. Вижте видеото.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Онзи ден „Нова телевизия“ смени изпълнителния си директор, както и шефа на новините. Тук сме събрали всичко, което знаем до момента.

Делян Аспарухов е съосновател на космическа компания, която току-що върна на земята невредим космически кораб от орбита. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Дефиницията за изнасилване се оказа толкова трудна задача, че чак европейски институции се скараха по този въпрос. Сега изнасилването няма да фигурира в първия по рода си европейски закон за защита на жените от насилие. Катерина Василева разказва как се стигна дотук.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG