Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И България бойкотира новия мандат на Путин. Провалите на прокуратурата стават явни


Владимир Путин влиза за церемонията по встъпване в длъжност за пети път.
Владимир Путин влиза за церемонията по встъпване в длъжност за пети път.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво знаем за “Мама и аз”
  • Луксът в “двореца на Путин”
  • “Лудия човек” с резачката

Предизборната кампания започва след два дни. Никола Минчев е начело на евролистата на ПП-ДБ. Бившият премиер Николай Денков ще води в Бургас и Шумен. Вече ви информирахме за водачите на ГЕРБ, ДПС и БСП.

В изборите ще участва и обвиняемият бивш хазартен бос Васил Божков, но този път ще има възможност да се среща с граждани. Съдът отмени домашния му арест срещу гаранция от 130 хиляди лева.

Съдът осъди прокуратурата да плати 91 хиляди лева обезщетение на бизнесмена и издател на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев. Той беше обвинен за продажбата на миноритарния дял от EVN, но беше оправдан на две инстанции, а накрая и самата прокуратура се отказа да обжалва.

Какъв е проблемът с частните болници

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС да провери случая с болницата „Мама и аз“ и подаде сигнал до прокуратурата. Интересно е, че кабинетът на Главчев даде разрешение за тази болница, а ден по-късно го отмени.

Това решение можеше да остане напълно незабелязано на фона на великденските празници. То обаче предизвика силен отзвук. Тук може да намерите отговори на въпросите, които си задавате за “Мама и аз”.

През последното десетилетие болниците в България стават все повече и повече. Страната е сред първите в ЕС по брой болнични легла на 1000 души население. Дали това води до повече качество? Препоръчвам ви анализа на Надежда Цекулова.

Две препоръки за гледане

Държавно дружество участва в изграждането на "Турски поток" и в подписването на договора с турската газова компания "Боташ". И в двата случая има данни за нарушения, а директорът е назначен за министър. Намерете още няколко минути днес, за да гледате тази видео история за Владимир Малинов.

В края на юни ще има и избори за нов патриарх. Може ли пловдивският митрополит Николай да бъде избран, въпреки че се отказа? Какво е влиянието на Русия в Българската православна църква. Ако отговорите ви интересуват, гледайте интервюто на Генка Шикерова с митрополит Антоний. Абонирайте се за канала ни в YouTube, а ако предпочитате да слушате разговорите - тогава ни последвайте в Spotify.

България продължава да подкрепя Украйна

Украйна е арестувала двама служители от Управлението за държавна охрана, които заедно с още трима души са готвили ръководен от Русия заговор за покушение срещу президента Володимир Зеленски.

Българският премиер Главчев проведе онлайн разговор с украинския си колега Денис Шмигал и го увери, че България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна.

Българският посланик в Москва беше един от многото, които бойкотираха церемонията по встъпването в длъжност на Путин за пети мандат. Ако имате още минутка, може да гледате и видео от събитието.

Фондът за борба с корупцията на вече мъртвия Алексей Навални публикува видео след основния ремонт на “двореца на Путин” на брега на Черно море. В него се виждат икона на княз Владимир, луксозни мебели от западни доставчици, френски кристални полилеи за стотици милиони рубли.

В това време Русия обяви, че ще проведе военни учения с тактическо ядрено оръжие. Кремъл уточни, че това не включва изстрелване на ракети.

От далечен Владивосток дойде новината за арестуван американски войник. Тук може да научите какво се знае по тази история.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Двете най-специални препоръки

Наричат го “лудия човек”. Снима се с резачка в ръце. Самият той се определя като “анархо-капиталист”. От 5 месеца той е президент на една далечна държава. Прочетете какво се случва с Аржентина, откакто избра либертарианеца Хавиер Милей.

За тях често се говори в числа. Всяко едно от тях обаче носи име и история. Затова фоторепортерите на Асошиейтед прес решават да покажат трудния път на мигрантите към САЩ. Избрахме да представим тези колеги в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG