Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Незаконният бетон се оказва законен. Защо Радев обяви война на Денков


Пред сградата на президентството вече се проведоха няколко протеста срещу Румен Радев
Пред сградата на президентството вече се проведоха няколко протеста срещу Румен Радев

Добро утро. Най-важното днес:

  • България помага още на Украйна
  • Скъпо е без украински слънчоглед
  • Отиде си Тото Кутуньо

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поканил България да се включи в разговори с Румъния и Турция, за да може трите съюзнички в НАТО да гарантират сигурността в своите води в Черно море. Това се налага заради “агресивното поведение” на Русия, която пречи на износа на зърно. Зеленски призова също България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да отменят ограниченията за внос на украинско зърно.

Заради същите ограничения, българските заводи за олио се оплакаха, че са пред затваряне, защото не могат да внасят слънчоглед от Украйна. Българските фермери искат много по-високи цени, които правят производството на олио нерентабилно, пишат колегите в “Медиапул”.

В Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев обеща на украинския си колега Олексий Резников още военна подкрепа. Очаква се 100 БТР-и да потеглят за Украйна още тази есен.

Как се развива войната

Украински военни са влезли в стратегическото село Роботине в Запорожка област. То се намира на около 10 км южно от фронтовия град Орихив, на първата отбранителна линия на руските войски в посока към Токмак. Превземането на Токмак би било много важно, докато украинските войски оказват натиск на юг към Азовско море, за да разделят руските окупационни сили.

Московските летища "Внуково", "Домодедово" и "Шереметиево" отново преустановиха работа за кратко. 31 полета бяха отложени заради атаки с дронове. Русия обвинява Украйна.

Атаките на украински дронове на руска територия съответстват на международното право, каза германската външна министърка Аналена Бербок на съвместна пресконференция с естонския си колега Маргус Цакна.

Войната в момента е като параграф 22 - за да получи повече оръжие, Украйна трябва да напредне на фронта, а за да напредне на фронта, ѝ трябва повече оръжие. Какво да очакваме? Стефан Попов анализира ситуацията в детайли.

Защо Радев се държи така

30 обвинения за 11 минути. Толкова пъти президентът Румен Радев нападна правителството на Николай Денков. Свободна Европа потърси обяснение от експерти. Техните варианти:

  • Заради наранено его;
  • Защото изпълнява поръчка от Москва;
  • Защото изпитва лична и страстна лоялност към интересите на Кремъл.

В това време съдът нареди да се узакони подпорната стена на плажа Алепу. Става дума за сграда, която видимо е хотел, но по документи е подпорно съоръжение.

Съдът отхвърли на първа инстанция иска на бившия шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров срещу бившия премиер Кирил Петков. Цацаров претендираше за “непозволено увреждане” заради думи на Петков, че “не е надежден”, пишат колегите в “Дневник”.

Всички се радвахме на успеха на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат в Баку. Нейните победи обаче привлякоха внимание към въпроса защо за нея и за този спорт няма пари от държавата. Катерина Василева намери отговорите. Прочетете ги.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Путин не пътува, но харчи за яхта

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обсъждат разширяването на блока. Руският президент Владимир Путин участва онлайн заради заповедта за арест от Международния наказателен съд.

От началото на войната в Украйна за ремонт и поддръжка на плавателния съд Graceful, известен като "яхтата на Путин", са похарчени около 32 млн. долара, разкрива разследване на екипа на Алексей Навални, който е в затвора.

Сръбският музикант Горан Брегович не беше допуснат да влезе в Молдова заради проруски възгледи. Външното министерство на Белград поиска обяснение от Кишинев.

А фестивалът на народната носия в Жеравна привлече вниманието на международния фотограф на Радио Свободна Европа Еймъс Чапъл. Разгледайте неговите кадри и прочетете за неговите впечатления.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя се докосна до поп съвършенството с "твърди, пластмасови" песни, обработени с лазерна прецизност. Сега Дуа Липа си партнира с Версаче за нова модна линия. И предизвиква фурор на екрана в "Барби". Тя става на 28 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Светът се прости с италианския певец Тото Кутуньо, който почина на 80 години след дълго боледуване. Той имаше много български почитатели и е гостувал няколко пъти в България.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG