Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавата се ядоса на украинците. ЕС все пак се разбра за ембарго на руския петрол


Вицепремиерката Калина Константинова и премиерът Кирил Петков. Снимката е архивна
Вицепремиерката Калина Константинова и премиерът Кирил Петков. Снимката е архивна

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ембаргото
  • Бежанците
  • Карло Анчелоти

Късно тази нощ лидерите на Европейския съюз все пак успяха да постигнат компромис за ембарго върху вноса на руски петрол. Засега това засяга само доставките с танкери, които обаче са над две трети от общия внос.

България ще получи отсрочка заради “специфичното географско разположение”. Премиерът Кирил Петков обясни в Брюксел, че “нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някоя от другите страни, които просто искат да напреднат, а защото наистина нямаме по-добър избор".

Всъщност положението на България изобщо не е толкова тежко. Намерете още 5 минути днес, за да гледате това видео - в него експерти отговарят на въпроса наистина ли страната е толкова зависима от руския петрол.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Украинците в България

Правителството прекрати плана за разселване на украинските бежанци в бази из вътрешността на страната. Вицепремиерката Калина Константинова направи видео обръщение и видимо ядосана обвини украинците за провала на операцията.

Разговаряхме с някои от украинските бежанци и те разказват коренно различна история - нямат никаква информация, не им се казва накъде ще бъдат отведени, не им се казва и кога.

Украинците под временна закрила в България имат право на здравна помощ. Препятствията обаче се оказват много. Надежда Цекулова разказва няколко истории и обяснява защо е толкова трудно украинците да получат медицинска грижа.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Войната и жертвите

Френски журналист беше убит в района на Северодонецк в Източна Украйна. Там са най-сериозните боеве в момента.

Руските сили напредват все повече към центъра на Северодонецк, след като успешно си пробиха път в покрайнините от североизток и югоизток. Ситуацията в града е много тежка – цари пълна разруха, няма газ, вода и електричество.

“Газпром" прекратява доставките на газ и за Нидерландия от днес, след отказ за плащане в рубли. Така Нидерландия става четвъртата страна след България, Финландия и Полша със спрени доставки от Русия.

Путин губи Запада, но не се отказва от Африка. Засега той печели този континент, в който сякаш няма друга "суперсила". Не пропускайте анализа на Тод Принс.

Бой по еврото

"Има такъв народ" опитва да отложи задействането на плана за въвеждане на еврото. Депутати от партията на Слави Трифонов предлагат планът да бъде приложен едва след приемането на анализ на ефектите от единната европейска валута.

Чернова на правителствен документ излезе в медиите и породи скандал. Това е най-краткото обобщение на едно обвинение, отправено към властите: че в желанието си да създадат български норми, които да приличат на американския закон „Магнитски“, те са произвели проект, несъвместим с демокрацията. Елица Симеонова обяснява за какво става дума.

Кирил Петков се срещна с представители на “Обнови Европа”, европейските либерали, към които принадлежи и ДПС. Управляващата партия “Продължаваме промяната” си търси европейско семейство, но преди това поставя въпроси за ДПС и корупцията.

Ако се отоплявате с дърва, за един сезон ви трябват между 10 и 15 куб. м. Ако средната цена на кубик е около 100 лв., това прави между 1000 и 1500 лв. Корнелия Нинова беше обещала по-евтини дърва. Генка Шикерова провери какво стана с обещанието.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И Човека на деня

В събота Карло Анчелоти стана единственият футболен треньор в света, който е печелил четири пъти най-престижната европейска клубна надпревара – Шампионската лига. С това рекордите му този сезон обаче не свършват. В края на април той се превърна и в първия треньор, вдигал шампионския трофей във всяко от петте топ първенства в Европа – италианското, английското, френското, германското и испанското. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG