Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БНР забеляза проблема “Волгин” след напомняне от Пеевски. Как се анексира чужда земя


Пред БНР в събота имаше протест срещу очакваното излъчване на интервю с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.
Пред БНР в събота имаше протест срещу очакваното излъчване на интервю с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво ново в конституцията
  • Влиза ли България в Шенген
  • Маргарита Стойкова

Започва последната седмица преди Коледа. Парламентът трябва да приеме промените в конституцията. В почивните дни комисията по конституционни въпроси реши Висшият съдебен съвет да се раздели на две, но пък настоящият състав да остане още 9 месеца.

Предпразнично бързане има не само за конституцията, но и за бюджета. Депутатите в бюджетната комисия решиха да увеличат таксите за хазарт. Така финансовият министър Асен Василев очаква допълнителни 200 млн. лева.

В София става дума за същата сума, но с обратен знак. Кметът Васил Терзиев предупреди, че има опасност градът да загуби над 200 млн. лева европейско финансиране за канализация, ако общинският съвет не заработи. Днес предстои пети опит за избор на председател на Столичния общински съвет.

По-близо ли е Шенген

Важната новина от края на миналата седмица е решението на правителството на Нидерландия да допусне България в Шенген. Предстои гласуване по този въпрос и в парламента.

Преговорите с Австрия продължават - предложението засега е отваряне на границите само по летищата. Изненадващо обаче и Виктор Орбан се изпречи на пътя на България и заплаши да наложи вето на разширяването на Шенген, ако София не се откаже от допълнителната такса за транзит на руски газ.

Управляващите партии вече казаха, че ще отменят тази такса. Премиерът Николай Денков каза пред Нова телевизия, че проблемите с Унгария ще изчезнат, когато парламентът успее да проведе заседание и да отмени официално таксата.

А проблемът със заседанията на парламента идва от БСП, “Възраждане” и ИТН, които блокират физически залата заради демонтажа на паметника на Съветската армия в София. Днес очакваме да видим дали рязането продължава или ще има спиране заради процедурни нарушения, за каквито твърди БСП. Ето какво стана досега - ще научите и защо е толкова дълго сбогуването с този паметник.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Защо БНР свали интервюто с Митрофанова

Българското национално радио не разреши на Петър Волгин да излъчи записано интервю с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова. В мотивите на програмния съвет не става дума за нея, а за поведението на водещия, който не е отговорил на редакционното изискване “интервютата да бъдат безпристрастни и да не изглеждат благосклонни към позицията на събеседника".

Самият Волгин обвърза свалянето на интервюто с позицията на депутата от ДПС Делян Пеевски. Ден по-рано санкционираният от САЩ за корупция политик и бизнесмен каза, че е недопустимо “БНР да стане съучастник в руската хибридна война”.

В това време началникът на Митрофанова - президентът на Русия Владимир Путин, заплаши съседна Финландия с бъдещи проблеми и каза, че е наредил създаването на нов военен окръг по границата. След като Русия нападна Украйна, Финландия бързо поиска и стана член на НАТО.

Не пропускайте тази история, макар тя да е от другия край на света. Представете си, че имате пещерата на Аладин, но сте научили и за една торбичка с жълтици. Ще подгоните ли човека, който си я носи в джоба? Точно това прави в момента Венецуела със съседна Гвиана.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя е само на 19 и току-що завършила училище. Въпреки че не я приемат в НАТФИЗ, тя успява да се докаже като един от 10-те изгряващи европейски таланта на "Берлинале". Тя е актрисата Маргарита Стойкова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете още няколко минути за тази история на Лора Филева от “Дневник” - тя е за един вестник. Героят Гаустин от романа на Георги Господинов "Времеубежище” изчезва, появява се пак и пътува назад във времето. И чете вестник на име "Аугустин". Този вестник наистина го има почти 30 години.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути".

Искрено Ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG