Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов няма да оттегля исканията на Гешев за депутатски имунитети


Borislav Sarafov
Borislav Sarafov

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов няма да оттегля от парламента исканията за сваляне на депутатски имунитети, които Иван Гешев внесе малко преди да бъде уволнен от поста. Това каза пред "Сега" Сарафов.

Преди седмица той беше избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за временен главен прокурор. Тогава той коментира, че ще се преценява дали исканията от предшественика му за четири депутатски имунитети "са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците".

След тази заявка на Сарафов съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че се отказва от своя имунитет. Той беше поискан от Гешев по изненадващо възроденото дело, че невярно е декларирал, че има само българско гражданство, преди да стане служебен министър на икономиката през 2021 г.

Междувременно парламентът създаде комисия, която да разгледа исканията на Гешев за имунитетите на Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, и на Димитър Аврамов от ДПС.

Главният обвинител поиска имунитета на Борисов заради делото "Барселонагейт", свързано със схема за пране на пари в Испания. Имунитетът на Александров пък беше поискан заради разследване на блудство с 14-годишно дете.

Впоследствие по предложение на ДПС към дейността на комисията беше добавено, че тя ще обсъди и имунитета на Аврамов, който беше поискан заради дело за търговия с влияние от 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG