Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов даде краен срок за постигане на споразумение за правителство. Петков видя опит за саботаж


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов даде краен срок на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за постигане на коалиционно споразумение. Той е 8 март, като ПП-ДБ ще имат два дни да решат дали да приемат предложението на ГЕРБ или не. Ако то не бъде прието, ще последват предсрочни избори, каза Борисов.

По-късно през деня съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че поставените от Борисов срокове са опит за саботаж на потенциалните преговори за правителство.

Новината идва, след като през последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението. Първо ПП-ДБ поиска договор за реформи и постави ултиматум - това или предсрочни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

В началото на седмицата ГЕРБ каза, че до 10 дни ще направи предложение на ПП-ДБ, което по техни думи ще включва еднакво носене на отговорност и нов преглед на министрите. ПП-ДБ поискаха преговорите да започнат през почивните дни, но в четвъртък Борисов каза, че това няма да бъде възможно.

Вместо това той очерта план, според който на 5 март коалиционното споразумение ще бъде представено пред партийния актив, а ден по-късно ще бъде изпратено на ПП-ДБ. Те, от своя страна, ще разполагат само с 2 дни да решат дали искат да го подкрепят или не.

"Ако не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и правителството и отиваме на избори", каза Борисов.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подкрепи Борисов.

„На 8-и март ще разберем дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина“, каза Пеевски, „след като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме".

Това предложение не се прие добре от коалиционните партньори от ПП-ДБ. Кирил Петков каза, че е скептичен относно желанието на ГЕРБ и ДПС да се договорят.

"Аз днес чух от двамата [Бойко Борисов и Делян Пеевски] само избори, избори, избори и ще ви дадем някакъв документ в деня на оставката, няма логика", каза той.

Премиерът Николай Денков също коментира, че формацията не иска предсрочни избори, но няма да се отклони от своите приоритети.

Основното противоречие между двете формации засега изглежда е съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и ДПС преговорите трябва да са за правителство, а регулаторите да дойдат впоследствие. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

В предложението на ГЕРБ по думи на Борисов първо ще се започне с разпределението на министерските постове. От негови изказвания стана ясно и че партията иска да продължи да отговаря за външното министерство. ПП-ДБ обаче искат ротацията да е пълна и Николай Денков да заеме поста на външен министър, който досега изпълняваше Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG