Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пикът на COVID-19 дойде, а България не си поиска парите. Биляна Дудова взе злато


Биляна Дудова след победата си в Осло.
Биляна Дудова след победата си в Осло.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Епидемията е в разгара си
  • Кой кандидат е герой?
  • Биляна Дудова

България навлиза в пика на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19, обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ето как изглежда този пик - за последното денонощие се заразиха още 2302 души. Починаха още 94. България остава на последно място по ваксинация в ЕС, напълно ваксинирани са само 1 354 896 души, което е малко над 23 на сто от пълнолетното население.

Европейският съюз създаде Механизъм за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията. Някои държави вече получиха пари, България обаче не е сред тях. Елица Симеонова обяснява защо не дойдоха парите.

Прокуратурата ще повдигне обвинения срещу капитана и втория помощник-капитан на кораба Vera Su, който се вряза в българския бряг. Заплашва ги наказание до 15 години затвор, съобщават колегите от “Дневник”.

Това кратко видео ще ви припомни как започна историята с кораба, а пък Генка Шикерова вече описа “шокиращото замитане” в първите й дни.

Бившият министър от ГЕРБ Николай Младенов е второто обявено име на български политик от "Досиетата "Пандора". Той е имал офшорна фирма, която не е развивала дейност, но и не е била декларирана.

Изпратете ни вашето мнение по тази или други теми на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Избори, протести и арести

Президентът Румен Радев призова българските служби да не остават неразкрити “кутии на Пандора”. Коментарът е по повод посещението на Делян Пеевски в ДАНС.

Намерете още 2 минути, за да гледате това видео - как Пеевски влезе за втори път в сградата на ДАНС. Този път обаче остана по-кратко.

Кандидатът за президент Лозан Панов продължава да нарича Румен Радев “фалшив герой”. Размяната на реплики между двамата продължава, а до изборите остават 37 дни.

ГЕРБ защити назначението на бившия главен секретар на МВР за шеф на инспектората в София, пишат колегите в “Булевард България”. Уволненият заради полицейското насилие по време на протестите Ивайло Иванов акостира в Столичната община.

Русия, Полша и Африка

Двама литовци и един руснак са задържани по подозрение, че са изнасяли "чувствителна информация" от военния завод "Арсенал". Новината идва 5 месеца след като прокуратурата започна да разследва руска връзка зад няколко взрива в складове с боеприпаси.

Полша рязко изостри отношенията си с Европейската комисия, след като реши да не признава предимството на европейските закони над националните. Това засега е най-горещата точка в кризата между Варшава и Брюксел.

Става твърде бавно, но все пак става. Децата в Африка ще бъдат ваксинирани с единствената засега одобрена ваксина срещу малария. СЗО одобри препарата и масовата му употреба може да започне.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Тя е само на 24 години и вече има 4 европейски титли по борба. От вчера вече има и световна. Биляна Дудова спечели златния медал в Осло.

Те са се докоснали до хиляди човешки истории. През слушалката на телефона са се отзовали на 40 хиляди обаждания. Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие отбеляза 24 години. Всички хора, които работят там, са Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG