Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДАНС разкри руски разузнавачи, представяли се за българи


Сградата на ГДБОП в МВР в София.
Сградата на ГДБОП в МВР в София.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) разкри руски разузнавачи, които са се представяли за българи, за да могат да шпионират в чужди държави, съобщиха по пресцентъра на контраразузнаването.

Това е поредният случай на разкритие на руски шпиони. По-рано този месец бяха разкрити служители на ДАНС и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), които са изнасяли чувствителна информация към руснаци.

ДАНС е забранила на руснаците Владимир Николаевич Горочкин и Татяна Анатолиевна Горочкина да влизат в България и целия Евопейски съюз за срок от 5 години. За двамата има данни, че действат против сигурността на България.

Те са част от операция на Службата за външно разузнаване на Руския и са се представяли за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

Целта им е била да се сдобият с необходимите им български документи и с биографични данни, които впоследствие да използват за шпионска дейност извън България.

През последните години българските власти на няколко пъти изгониха руски дипломати по подозрения в шпионаж. В края на миналата година беше изгонен и предстоятелят на руската църква в София архимандрит Васиан с още двама служители на църквата. По-късно България изгони и руския журналист от вестник "Российская газета" Александър Гацак, като в отговор Москва изгони кореспондента на БНР там Ангел Григоров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG