Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" е обещала да си плати данъците до края на 2023 г., твърди Денков


Николай Денков
Николай Денков

Руската "Лукойл" е поела ангажимент да изплати всички дължими данъци до края на 2023 г., без да търси "вратички" в това отношение. Това каза в сряда премиерът Николай Денков след заседание на Mинистерския съвет.

Думите му дойдоха, след като в продължение на няколко дни представители на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС многократно заявиха, че "Лукойл" дължи стотици милиони на държавата, които се бави да изплати. ГЕРБ и ДПС заплашиха, че ще прекратят дерогацията за обработка на петрол за руската фирма, ако тя не изплати дължимото към хазната.

Преди седмица финансовият министър Асен Василев каза, че "Лукойл" продава най-големия си актив в България - рафинерията в Бургас, а причината е натиск от страна на правителството.

"Ясно съм казал, че „Лукойл“ са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат съгласно нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности. Никога не съм казвал суми от типа на тези, които бяха лансирани от други участници в тази среща", каза в сряда Денков.

Той подчерта, че всяка ескалация по темата създава риск за прекратяване на дерогацията за обработка на руски петрол, което по думите му означава рафинерията в Бургас да остане без нефт. Денков каза, че правителството, службите и други държавни органи са изготвили график, по който поетапно руският нефт "ще бъде премахнат".

Във вторник "Лукойл Нефтохим Бургас" излязе с изявление, че рафинерията "плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България". В изявлението се казва още, че твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на компанията.

В края на септември депутатите наложиха пълна забрана за внос на руски петрол, с който работи „Лукойл“. Тя ще влезе от сила през октомври 2024 г.

Преди това през юли беше прекратена концесията на компанията за пристанище „Росенец“, а държавата си върна контрола над него. През януари беше забранен и износът от България на суров нефт с произход Русия и на горива, получени от преработката му.

През февруари и април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на компанията две глоби за общо около 260 млн. лева заради злоупотреба с господстващо положение.

Рафинерията край Бургас е открита през 1963 г. Тя е продадена на „Лукойл“ през 1999 г. по време на управлението на ОДС с премиер Иван Костов, а България запазва „златна акция“, която дава право на решаващ глас при вземане на стратегически решения.

От 1999 г. насам господстващото положение на пазара на „Лукойл“ е многократно констатирано от КЗК, но въпреки многократните проверки до преди няколко месеца не бяха установявани нарушения, нито бяха налагани санкции.

Въпреки монопола почти през цялото си съществуване „Лукойл“ отчита загуба и не плаща данъци. Това беше възможно, тъй като компанията работеше в България чрез посредник – дъщерната фирма на руския „Лукойл“ - „Литаско“, която е базирана в Швейцария. „Литаско“ купуваше от руския „Лукойл“ суров петрол и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше обратно преработения петрол и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас само преработваше петрола „на ишлеме“, а всички данъци върху печалбата ѝ се връщаха обратно в Русия.

През 2022 г. България издейства специално изключение от Европейските санкции срещу внос на руски петрол и остана единствената в ЕС, която внася нефт с произход Русия по море. Целта беше по този начин да бъдат облекчени потребителите, но въпреки големите разлики в цената на руски и неруски петрол горивата в България останаха на нива, близки до тези, при които може да се внасят горива в България от други страни.

През януари 2023 г. тогавашното служебно правителство на Гълъб Донев и компанията съобщиха, че цялата дейност икономическа дейност на „Лукойл Нефтохим“ вече е преместена в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG