Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямото зло". Проблемът на България се казва Делян Пеевски според Денков


Колаж на премиера в оставка от ПП-ДБ Николай Денков и лидера на ДПС Делян Пеевски
Колаж на премиера в оставка от ПП-ДБ Николай Денков и лидера на ДПС Делян Пеевски

Няма никакъв шанс правителство на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) да включва лидера на ДПС Делян Пеевски. Това каза премиерът в оставка от ПП-ДБ Николай Денков в четвъртък, докато отговаряше на въпроси във Фейсбук.

Денков определи Пеевски като „най-голямото зло, което се случва на България“. По-късно лидерът на ДПС отговори, като нарече Денков „най-слабият премиер в историята на държавата“.

Тези изказвания идват на фона на напрежение в българската политика, след като се провалиха преговорите на досегашните управляващи ПП-ДБ и ГЕРБ за общо правителство. След този неуспех сега ще има предсрочни парламентарни избори и служебно правителство начело с шефа на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Тази седмица представители на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС няколко пъти си размениха задочни реплики в кулоарите на Народното събрание. Последните такива спорове се развиха в сряда, когато съпредседателят на ПП Кирил Петков призова за ГЕРБ и ДПС да се говори като за коалиция, защото Пеевски взима решенията и в двете партии.

В отговор Пеевски каза, че всъщност работи „много по-добре“ с Петков и ПП-ДБ, отколкото с ГЕРБ, и допусна възможността след изборите ДПС да влезе в коалиция с формацията, излъчила премиера Денков.

В четвъртък Денков нарече тези реплики „абсолютна манипулация“ и отхвърли варианта за управление с ДПС. „Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно защото [Пеевски] започна да командва ГЕРБ“, каза още Денков и добави, че именно лидерът на ДПС е отговорен за изпращането на страната на нови предсрочни избори.

В отговор Пеевски определи Денков като „човека, за когото се грижих 9 месеца“ и го нарече слаб и безсилен. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също защити Пеевски и каза, че Денков „се е сгушил“ в лидера на ДПС по време на протестите на енергетици и миньори в страната миналата есен.

Тогава след дълги преговори правителството на Денков постигна споразумение с протестиращите. Борисов каза, че Пеевски е имал основната роля за успеха на тези преговори, но Денков отрече.

До момента ДПС не участваше формално в управлението, но го подкрепяше. Голяма част от важните закони, включително промените в Конституцията, се приемаха с гласове на депутати от движението, а Пеевски дори започна да се изявява като неформален говорител на властта.

„Той може да си говори много неща, но ние осъзнаваме, че проблемът на България днес се казва Делян Пеевски“, каза Денков в четвъртък.

От началото на годината отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ се влошиха, а ГЕРБ и ДПС започнаха да изглеждат все по-близки. Формациите на Борисов и на Пеевски често изказват едни и същи позиции и гласуват еднакво в парламента.

През последните дни Пеевски направи разнопосочни коментари за начина, по който ДПС има намерение да се включи в управлението след изборите. Във вторник той допусна възможността за общо управление с ГЕРБ, а само ден по-късно каза, че по-добре се разбира с ПП-ДБ.

Позицията на Пеевски за евентуално правителство с ГЕРБ дойде в отговор на Борисов, който по-рано каза, че дори двете партии да имат 150 депутати, няма да направят общ кабинет.

Пеевски е в политиката още от 2001 г. Около него има редица съмнения за злоупотреби, но властите в България до момента не са открили нищо нередно.

През 2021 г. Пеевски влезе в санкционния списък на САЩ за корупция по закона „Магнитски“, а по-късно беше санкциониран и от Великобритания.

Тези събития обаче не пречат на активността му. От ноември 2023 г. той е начело на парламентарната група на ДПС, а през февруари стана и съпредседател на партията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG