Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ и ДПС спорят за коалиции. "Турски поток" стана тема в парламента, но заедно с "Лукойл" и митниците


Делян Пеевски по време на заседанието на Народното събрание в сряда, 3 април 2024 г.
Делян Пеевски по време на заседанието на Народното събрание в сряда, 3 април 2024 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Среднощно заседание на депутатите
  • Критиките към Калин Стоянов
  • "Мистерията на българските гласове"

Заседанието на парламента продължи цели 15 часа в сряда. То започна със задочни спорове в кулоарите между съпредседателите на ПП-ДБ и ДПС - Кирил Петков и Делян Пеевски, и завърши с гласуване на три временни комисии.

Първо Петков призова за ГЕРБ и ДПС да се говори като за коалиция, защото Пеевски взима решенията в двете партии, а след това лидерът на ДПС му отговори, че всъщност работи "много по-добре" с Петков и може след изборите да е в коалиция с него. Колегите от "Дневник" добре обобщават размяната на реплики между двамата.

Ако сте пропуснали Студио България с гост - бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова, тук можете да прочетете повече за това как според нея ДПС стана партньор на ГЕРБ.

Новите временни комисии

Пленарният ден завърши след полунощ с гласуване на три временни комисии - за изчезналата пътна карта за газопровода "Турски поток" по идея на ПП-ДБ, за "Лукойл" и вноса на руски петрол по предложение на ГЕРБ и за съмненията за корупция в митниците по искане на ИТН. Можете да видите съставите на първата, втората и третата комисии, описани от БТА.

Ако сте забравили за какво точно става въпрос, в този текст можете да си припомните какво се случи с пътната карта на "Турски поток". Тук има подробности за ползваната от "Лукойл" дерогация при вноса на петрол в България. А тук можете да прочетете подробности за акцията на ДАНС в митниците, след която бяха задържани директорката им и още шестима души.

Кой даде на ГЕРБ служебен премиер

Встрани от създаването на трите нови комисии в парламента, двете основни политически теми в последните дни са дали Калин Стоянов ще остане начело на МВР и в служебния кабинет и кой точно предложи идеята президентът да избира служебен премиер само измежду близки до ГЕРБ.

Препоръчвам ви този текст по темата със Стоянов, за да разберете какво стои зад критиките срещу него. А тук можете да разберете как точно бяха приети новите конституционни текстове, които ограничиха кръга от потенциалните служебни премиери.

Не пропускайте и това видео, от което можете да научите всички нови детайли от процедурата по избор на служебно правителство, което предстои да се случи в следващите дни.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Обвиненията срещу Божков се топят

Хазартният бос Васил Божков вече не се разследва като предполагаем лидер на организирана престъпна група. Прокуратурата планира да внесе в съда други три обвинения - за опит за изнасилване, за подбудителство към убийство и за опит за убийство.

Незаконната хижа на Румен Гайтански - Вълка в парк "Искър" пък ще докара глоба на шефа на местното ловно стопанство, пише "Клуб Z". Земеделският министър Кирил Вътев вече е е издал такава заповед.

За незаконно строителство става въпрос и в новото разследване на Антикорупционния фонд. То разказва за това как майката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев строи вила без разрешителни край родопското село Равногор.

"Капитал" пък съобщава, че кабинетът на Николай Денков е отпуснал 10 млн. лв. за извънсъдебно споразумение с фирма "Евролаб 2011", която държавата се опита да изгони от граничния пункт "Капитан Андреево".

Опасността "Тръмп"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага да бъде създаден петгодишен фонд от 100 млрд. евро, който да гарантира дългосрочна помощ за Украйна. Идеята е тя да бъде независима от политическите решения в САЩ, чиито президент през есента може отново да се окаже Доналд Тръмп.

Ако искате да се информирате за последните новини от фронта в Украйна, следете този блог. В тази галерия пък можете да видите как изглеждат новите украински укрепления, които се простират на 1200 км.

Извинението на Израел

Израел призна като "огромна грешка" убийството на седмина хуманитарни работници при въздушен удар в Ивицата Газа. Според Тел Авив обаче такива неща "се случват по време на война".

Русия се оказа предупредена от САЩ дори за точното място, на което ислямските терористи планират да извършат атака - концертната зала "Крокус Сити Хол" край Москва.

Земетресение с магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер удари Тайван, оставяйки жертви и разрушения. В тази галерия на "Медиапул" можете да видите как изглежда град Хуалиен, оказал се в епицентъра на труса.

И още две препоръки

От някои велики хора остават книги. От други - идеи, музика, картини, изобретения. От победителя в битката при Трафалгар, има малко истински истории и увенчана с каменна фигура колона насред Лондон. Не пропускайте историята за вицеадмирал Хорейшио Нелсън от Пламен Асенов.

За финал ви препоръчвам и този текст за хор "Мистерията на българските гласове", представен в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG