Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков започва преговори. Българските социалисти пропуснаха признаването на Гладомора за геноцид


Евродепутатите от БСП Сергей Станишев, Елена Йончева, Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.
Евродепутатите от БСП Сергей Станишев, Елена Йончева, Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Николай Денков е кандидат за премиер
  • Защо Русия унищожава Бахмут
  • Селена Гомес

“Продължаваме промяната” предложи бившия образователен министър Николай Денков за министър-председател. Те са го съобщили първо на “Демократична България”, БСП и “Български възход”.

Президентът Румен Радев каза, че е готов да даде “допълнително време” за съставяне на правителство, което означава да не чакаме връчването на мандата в близките дни.

Ще има ли този път правителство? Не пропускайте този анализ на факторите, които ще определят успеха или неуспеха на този опит.

ГЕРБ, ДПС и БСП бързо отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Така хартията и ръчното броене остават, реши правната комисия.

Прокуратурата се опита да разпита бившия вътрешен министър Бойко Рашков за твърденията му, че пари за магистрала “Хемус” са изнасяни в чували. Той отказа да се яви и попита кога ще разследват кюлчетата и къщата в Барселона.

Сайтът Bird.bg пише, че в разследване на Сейшелите за изпиране на 50 милиона долара и тероризъм се появяват имена на българи, сред които един почетен консул, брат на депутатка и Таки.

Какво мислите по тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Кои са “изгонените деца”

Чували ли сте за “изгонените деца”? Едно 4-годишно момче е сред тях. Общо са близо 30 хиляди. Родители на деца с увреждания казват, че децата им са нежелани в детски градини и училища. Видка Атанасова разказва тази история.

Учениците във втори, трети и четвърти клас вече също ще получават еднократна помощ, реши парламентът. Досега еднократната помощ се даваше само на деца в първи и в осми клас.

Двама от членовете на СЕМ поискаха неуспешно оставката на председателката Соня Момчилова за “неприемливи коментари” и “антидемократична пропаганда”.

Ако намерите още минути днес, може да гледате предаването “Видимо и невидимо” на Калин Манолов, който разговаря с главния редактор на сайта “Фактор” Стойко Стоянов за обединението на бивши кадри на БСП. “Кремъл наднича зад "новата левица", казва Стоянов.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Защо?

Вече 10 месеца руските сили атакуват един 70-хиляден град, не могат да го превземат, но не се отказват. Повечето жители напуснаха Бахмут, но много от тях останаха и разказват как руснаците “ходят върху труповете” на убитите си войници. Защо го правят?

Бившият премиер Иван Костов задава в “Медиапул” въпроса защо Русия нападна Украйна. Неговият отговор: защото не срещна твърдо противодействие още в 2007 година. Според Костов агресорът в Европа трябва да бъде възпрян.

Европейският парламент призна Гладомора от 1932-1933 година в Украйна, довел до смъртта на около 4 млн. души, за геноцид над украинския народ. Представителите на БСП не участваха в гласуването.

Милионите от “Магнитски” са открити, кметът на Истанбул е осъден

През 2009 г. над 200 млн. евро изчезват в данъчна измама в Русия. Адвокатът, разкрил схемата, е арестуван и умира при неизяснени обстоятелства в руски затвор. Цели 13 години по-късно част от изчезналите милиони излизат наяве - изпрани и вложени в скъпи имоти в Испания.

Бурни протести в най-големия град на Турция Истанбул предизвика присъдата на кмета на града Екрем Имамоглу, който е опонент на президента Ердоган. Турски съд осъди Имамоглу на две години и седем месеца затвор и му наложи политическа забрана заради обида на официални лица.

Елате в общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И още две за десерт

Тя е само на 30 години, но вече е успешна продуцентка, актриса и певица със собствена козметична линия. Селена Гомес обаче иска да използва славата си, за да помага на другите. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Пол Дирак е сред най-великите физици, нарежда се до Исак Нютон и Алберт Айнщайн, но е известен най-вече в професионалните среди. Той има едно уравнение и тъй като за разбирането му е нужен твърде сложен математически апарат, широката публика се разсейва, пише Пламен Асенов в поредицата за Великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG