Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непрекъснати провокации". Денков обвини Радев в повтаряне на руски опорки


Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков обвини президента Румен Радев в "непрекъснати провокации" и повтаряне на руски опорки. Той каза това в петък пред журналисти на летището, след като се върна от посещение в Румъния.

Думите му идват след изказване на президента по-рано през деня, че Украйна "настоява" да продължи да води непредизвиканата война, която Русия започна. Това е нова теза на държавния глава по повод войната. Досега Радев призоваваше България да следва позиция на "неутралитет".

"Този, който настоява да води тази война е кръгът около Путин. Те започнаха тази война. Пак казвам, най-бързият начин тази война да спре е същият този кръг да каже на войските си – „Изтеглете се“, каза Денков.

По негови думи "непрекъснато има провокации от страна на президентската институция". Той прочете няколко цитата от Мадридската декларация, подписана на 29 юни 2022 г. от членките на НАТО, включително България.

Те гласят, че „Русия трябва незабавно да спре тази война и да се изтегли от Украйна“, „Ние препотвърждаваме нашата безусловна подкрепа на украинската независимост и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници, включително и международните води“, „Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за сигурността на държавите членки на Северноатлантическия пакт“.

„Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение – когато е подписал тези цитати, или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и НАТО като позиция“, каза Денков.

„Българският национален интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, като Украйна стане член на НАТО и ние изградим нашият отбранителен капацитет в пълно съответствие с регионалните планове, които НАТО прие във Вилнюс“, добави той.

Радев често подкрепя тези, близки то позициите на Кремъл за войната в Украйна. Той използва думата "конфликт" вместо "война", обявява се против изпращането на оръжие, с което Киев да се защитава. Той също така е против икономическите санкции срещу Русия.

Радев призовава и за преговори между Киев и Москва. Последно това се случи по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София в началото на месеца. Тогава Зеленски защити позицията на Киев, че войната няма мирно решение.

Европа и Запада защитават позицията на Украйна, че Русия трябва да се изтегли от цялата територия на Украйна веднага и без да поставя условия за това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG