Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите отказаха да обсъдят имунитета на Борисов. От ПП-ДБ гласуваха "въздържал се"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Депутатите отказаха да обсъдят свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана в сряда, като предложението такава точка да се вкара в дневния ред беше внесено от БСП. Повод за него е делото "Барселонагейт", по което има подозрения за връзка на Борисов със схема за пране на пари.

Предложението беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ (59) и ДПС (9), които гласуваха "против", и на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) (52), които гласуваха "въздържал се".

"За" обсъждането на имунитета на Борисов гласуваха от "Възраждане" (37 гласа), БСП (22), ИТН (10), един от депутатите на ГЕРБ-СДС, един от ПП-ДБ и независимият Радостин Василев.

"Пред хората се карат, спорят, но когато се опре до имунитети, търсене на отговорност, справедлив и прозрачен процес, веднага застават гръб в гръб и почват да се пазят", каза по адрес на ГЕРБ и ПП-ДБ председателката на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ гласуването на ПП-ДБ в този случай показва, че "коалицията на имунитетите е най-здрава".

На 2 юни вече бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ. Предложението беше изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства за извършено от Борисов престъпление - пране на пари.

Става дума за разследването, свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

Активизирането на прокуратурата по това и други разследвания дойде, след като номинираната за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката на Гешев. Това дойде и на фона на опити за съставяне на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ. В парламента бяха гласувани и промените Наказателно-процесуалния кодекс, които създават механизъм за разследване на главния прокурор и улесняват процедурата за отстраняването му от поста.

На този фон от ПП-ДБ казаха, че Борисов трябва сам да се откаже от имунитета си. Позицията им обаче беше, че е нужно обективно разследване, а такова не е възможно с настоящата прокуратура, която действа като "бухалка". Гешев също така поиска имунитетите и на още няколко депутати, сред които и Кирил Петков от ПП-ДБ.

Впоследствие депутатите създадоха специална комисия в парламента, която да обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите на Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от ПП-ДБ и Димитър Аврамов от ДПС.

Междувременно Иван Гешев беше предсрочно отстранен като главен прокурор, а Кирил Петков се отказа сам от депутатския си имунитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG