Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не искам сестра ми да е следващата". Нов национален протест срещу насилието над жени


Протест в защита на пострадалите от домашно насилие в София
Протест в защита на пострадалите от домашно насилие в София

Във вторник за втори път стотици хора се събраха пред Съдебната палата в София в защита на пострадалите от домашно насилие. По-малобройни протести се проведоха и в други градове, сред които Стара Загора, Пловдив, Габрово, Ямбол, Кюстендил.

Първият протест, на който присъстваха хиляди хора в цялата страна се проведе на 31 май. Той беше провокиран по повод случая на 18-годишната Дебора Михайлова. Тя беше рязана, обръсната и със счупен нос, а за това беше обвинен бившият ѝ приятел Георги Георгиев.

Част от исканията на протеста във вторник бяха съдебна реформа, улесняване на достъпа на пострадалите до правосъдие, както и предприемане на действия за превенция на домашно насилие.

По време на протеста някои жени споделиха пред демонстрантите опита си от мъже-насилници.

"От 16 дни дъщеря ми не знае нищо за мен. Дори по телефона не съм я чувала. Нито тя е чула дали аз съм жива", разказа бившата Мисис България Екатерина Велчева.

"Какъв стрес за един човек е да се чувства беззащитен и да знае, че няма на кого да се оплаче. Аз дори нямах възможност да се обадя на полицията за защита", каза друга жена жертва на домашно насилие - Анастасия Райкова.

В края на протеста някои от участниците написаха с тебешир послания на тротоара пред Съдебната палата. "Как да спим спокойно, когато насилници се разхождат свободно", "Не искам сестра ми да е следващата" и "Любовта не е равна на насилие" бяха само част от тях.

След това протестиращите потеглиха към Народното събрание. В сряда сутринта там гражданското сдружение БОЕЦ организира и друг протест с искане за оставката на депутата Веджи Рашидов от ГЕРБ.

"Има и сега закони. К‘во чешем езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани", каза Рашидов по време на вчерашното заседание на парламента, на което се обсъждаше поправка в закона срещу домашното насилие.

В края на юли случаят на Дебора Михайлова насочи общественото внимание към насилието над жени, което често остава безнаказано.

След случая редица жени споделиха за преживяно от тях домашно насилие. Има случаи от София, Стара Загора, Видин и Бургас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG