Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от ЕС ще стимулират производство и закупуване на оръжия едни от други


Жозеп Борел, върховен представител и заместник-председател на ЕК. 
Жозеп Борел, върховен представител и заместник-председател на ЕК. 

Страните от Европейския съюз (ЕС) вече имат Стратегия за отбранителната промишленост (EDIS). Целта ѝ е да повиши отбранителната готовност на ЕС и да стимулира производството и закупуването на оръжия в блока. Тя е първа по рода си и беше представена от Европейската комисия във вторник.

"Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна върна войната с висока интензивност в Европа. След десетилетия на недостатъчно изразходване на средства трябва да инвестираме повече в отбраната, но трябва да го направим по-добре и заедно", каза Жозеп Борел, върховен представител и заместник-председател на ЕК.

Стратегията идва на фона на продължаващата вече две години война на Русия в Украйна. Тя беше обявена от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен по време на речта ѝ за състоянието на Съюза през 2023 г.

Стратегията, представена във вторник, включва действия в подкрепа на конкурентоспособността на европейската отбранителна промишленост.

Като част от нея ще бъде създадена Европейска програма за отбранителна промишленост (EDIP), която да мобилизира 1,5 милиарда евро от бюджета на ЕС за периода 2025-2027 г.

"Разходите ни за отбрана отиват за твърде много различни оръжейни системи, купувани предимно от страни извън ЕС. Сега, когато бюджетите за отбрана във всички държави-членки рязко се увеличават, трябва да инвестираме по-добре, което до голяма степен означава да инвестираме заедно и да инвестираме в Европа", каза Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията.

Какви цели си поставя новата стратегия

Стратегията обхваща периода до 2035 г. Според нея държавите в ЕС трябва да инвестират повече в отбраната и да го правят заедно.

Затова и една от препоръките на документа е до 2030 г. държавите членки да закупуват поне 40 % от отбранителното си оборудване по съвместен начин, а не поотделно.

Други препоръки към държавите членки са:

  • До 2030 г. стойността на търговията в областта на отбраната в рамките на ЕС да представлява най-малко 35 % от стойността на целия пазар в тази област в Блока
  • Страните да полагат усилия да изразходват поне 50 % от бюджета си в областта на отбраната в рамките на ЕС до 2030 г. и 60 % до 2035 г.

Целта на стратегията, както става ясно от препоръките на ЕК, е да се увеличи именно производството и закупуването на отбранителни мощности в рамките на ЕС.

По думи на Борел засега 90% от военното производство в Блока е съсредоточено само в няколко държави и се отчита липса не толкова на производствени възможности, колкото на средства за покупката на боеприпаси и оборудване.

ЕК ще подкрепя инвестициите на държавите членки, които се стремят да разработват най-съвременните отбранителни технологии. Ще се увеличи и сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост с Украйна, както и това с НАТО.

Друга цел, която ЕК си поставя, е да се подобри способността за реагиране на европейската отбранителна промишленост при всякакви обстоятелства, както и да се въведе отново "култура за готовност" при отбраната.

Борел каза и че САЩ инвестират в отбрана четири пъти повече от страните в Европа.

В началото на януари вероятният кандидат за президент на републиканците - Доналд Тръмп каза, че би насърчил Русия "да направи каквото си поиска" срещу държави от НАТО, които не плащат достатъчно за отбрана.

Докато Тръмп беше президент, той многократно призоваваше съюзниците на САЩ в НАТО да изразходват поне 2 % от БВП за отбрана. От началото на войната на Русия в Украйна много държави от НАТО увеличиха разходите си за отбрана. Въпреки това повечето държави в алианса все още отделят по-малко от 2% от БВП за отбрана.

През февруари министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи, че България е сред държавите от НАТО, които през 2024 г. постигат целта за разходи за отбрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG