Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европрокуратурата внесе ново обвинение за измама със земеделски субсидии за 190 000 евро в България


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Европейската прокуратура (ЕП) в София съобщи в сряда, че е внесла обвинителен акт за измама със субсидии.

Новината идва няколко дни след като ЕП внесе друго подобно обвинение за незаконно получени над 220 000 евро от земеделския фонд на ЕС.

Новото обвинение е по разследване на проекти за отглеждане на селскостопански продукти, изцяло финансирани от ЕС. Според него през януари 2020 г. заподозреният е кандидатствал от името на три различни дружества пред Държавен фонд "Земеделие" - Областна дирекция Пловдив за средства от ЕС от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

Средствата са отпуснати на България, по схемата за обвързана подкрепа за отглеждане на зеленчуци. Общата сума, за която заподозреният е кандидатствал, е 190 000 евро. Разследването е установило несъответствия между декларираната продукция и действително получената реколта.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на до 6 години лишаване от свобода и глоба до 5000 евро.

Прокуратурата на Европейския съюз е независимата прокуратура на ЕС. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС. Първото дело по разследване в България започна през януари 2022 г., а самата институция беше създадена през 2019 г.

През ноември започна разследване за злоупотреба с евросредства при ремонт на пътища в община Бойчиновци. Миналата година имаше проверки за злоупотреби и пране на пари по жп проекти за над 241 млн. евро, както и измами за милиони евро, свързани с вредни емисии в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG