Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската прокуратура внесе обвинение за измама за над 220 000 евро в България


Главната квартира на Европейската прокуратура в Люксембург
Главната квартира на Европейската прокуратура в Люксембург

Европейската прокуратура в София е внесла обвинителен акт за използване на фалшиви документи с които незаконно са получени над 220 000 евро от фондовете на ЕС. От офиса на европейската прокуратура в Люксембург съобщиха, че обвинителният акт е внесен на 14 март.

Съобщението за поредното дело за злоупотреби с европейски фондове идва след като през ноември започна разследване за злоупотреба с евросредства при ремонт на пътища в община Бойчиновци. Миналата година имаше проверки за злоупотреби и пране на пари по жп проекти за над 241 млн. евро, както и измами за милиони евро, свързани с вредни емисии в България.

Според доказателствата обвиняемият е подал по електронен път проект до Държавен фонд "Земеделие" за изграждане на отоплителна, вентилационна и климатична инсталация, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) в размер на 85% и от държавния бюджет на България в размер на 15%.

Твърди се, че в това предложение ответникът е представил невярна информация - три оферти от потенциални подизпълнители за изграждането на такава инсталация - за да изглежда, че отговаря на условията за получаване на средства от ЕС.

Ако вината на обвиняемия бъде доказана, той е заплашен от присъда до шест години лишаване от свобода.

Прокуратурата на Европейския съюз е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Първото дело по разследване на Европейската прокуратура в България започна през януари 2022 г., а самата европейска институция беше създадена през 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG