Връзки за достъпност

Извънредни новини

През пролетта на 2025 български летци трябва да летят на F-16 в България, каза Тагарев от САЩ


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на F-16. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който на посещение в САЩ, пред кореспондента на Българското национално радио (БНР.) Темата с подготовката на инфраструктурата за идването на новите изтребители, които се произвеждат в САЩ, е била една от дискутираните, заедно с въпросите около евентуално разполагане на сили на НАТО в България, ако това се наложи. Акцент в разговорите е била и помощта за Украйна.

Посещението в САЩ на министъра на отбраната започва броени дни, след като Тагарев за пореден път стана обект на политически атаки от партии в управлението и опозицията. Повод за тях станаха неизпратени покани от Министерството на отбраната до депутатите за освещаването на бойните знамена на Богоявление. Визитата му е в момента в който Украйна се нуждае от оръжие, а военната помощта на САЩ е спряна от републиканците в Конгреса, а помощта на ЕС за Украйна се блокира от премиера на Унгария Виктор Орбан.

"Друг акцент беше помощта за Украйна, който е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си", каза Тагарев. Той добави, че помагайки на Украйна, България получава възможности да увеличи капацитета на отбранителната индустрия, да работи икономиката и "да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим".

По време на визитата си в САЩ Тагарев ще посети и Грийнвил, Южна Каролина, където е производствената линия на Локхийд Мартин за производство на F-16. България купи 16 броя от последната модификация на многоцелевия изтребител. “Това, което чувам, са оптимистични новини. Надявам се лично да се уверя как върви производството. По-скоро тук въпросът е дали ние ще сме готови да посрещнем този боен самолет - изключително модерен и ефективен”, каза Тагарев. Той добави, че строителството на инфраструктурата за новия изтребител е тръгнало с огромно забавяне. Те трябва да бъда дислоцирано на базата Граф Игнатиев. “До момента от американска страна нещата се движат по план. Ще имаме достатъчно подготвени пилоти. Ние трябва да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка. И като подготвим инфраструктурата към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на тези самолети”, каза Тагарев.

В САЩ са обсъждани “всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи".

На среща със заместник-секретарят по отбраната на Съединените щати Катлийн Хикс Тагарев е обърнал внимание на необходимостта регионалният център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини "Страйкър" да е в България. Преди месец и половина парламентът ратифицира договора за покупката на 198 машини за около 2,5 милиарда лева. Северна Македония също купи"Страйкър".

По време на разговорите в САЩ заместник - помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт е уверила министър Тодор Тагарев, че по проекта за изтребителите Ф-16 "се работи така, както се работи и по реализацията“ на проектите за нуждите на силите на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG