Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сделка с фермерите има, но пак може да срещнете трактори. Какво разкрива Ивайла Бакалова


Земеделците се разделиха на две основни групи, като от втората поискаха и оставката на министър Кирил Вътев.
Земеделците се разделиха на две основни групи, като от втората поискаха и оставката на министър Кирил Вътев.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ще падне ли Авдиивка
  • Какво е да търсиш спасение в България
  • Дженифър Анистън на 55

След 10 дни ще станат точно две години от началото на руската война срещу Украйна. Всеки момент се очаква Русия да превземе град Авдиивка. Това не е битка като всички останали. Тя показва до каква степен Украйна има спешна нужда от снаряди. От тази история ще разберете как върви войната.

В това време украинският вицепремиер Михайло Фьодоров каза, че страната му планира да произведе хиляди дронове с голям обсег през тази година. Целта на Украйна е да нанася удари по територията на Русия.

Европейските лидери продължават да реагират на думите на Доналд Тръмп, че не би защитил нападната от Русия държава от НАТО, ако тя не си плаща за отбрана. Бившият президент и основен кандидат на републиканската партия за изборите през ноември отиде и по-далеч - той каза, че би насърчил Русия да нападне такава държава.

Финландия има нов президент и той има категорична позиция срещу Путин. Страната се присъедини към НАТО преди година. Александър Стуб подкрепя военната помощ за Украйна и смята, че мир може да бъде постигнат само на бойното поле.

А колегите от “Капитал” са успели да си купят групата във Фейсбук “Русия е непобедима”. Цената е 320 лева. Ако проявявате интерес, продават се и други групи.

Вместо руски реактори в Белене, ще има американски в Козлодуй

Правителството подписа споразумение с едни земеделски организации, но пък други отказаха да участват в преговорите. Хем има сделка, но пък тя не е с всички. Не се изненадвайте, ако някъде из страната трактори ви препречат пътя.

България и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика. Става дума за изграждането на два нови блока в АЕЦ “Козлодуй”. Историческата равносметка към днешна дата изглежда така - вместо два руски блока в Белене, ще има два американски в Козлодуй.

Все още няма насрочено заседание на парламентарната комисия, която да разследва връзките на убития Мартин Божанов - Нотариуса с магистрати. Първа за тази история заговори още преди 3 години Ивайла Бакалова. Гледайте интервюто на Генка Шикерова с Ивайла Бакалова в Студио България - за връзките, схемите и покровителите на Нотариуса. Ако все още не сте го направили, не пропускайте да се абонирате за канала ни в YouTube, за да не изпускате нито един интересен разговор. Ако пък сте в движение, може да слушате интервюто и в Spotify.

В последните години в ежедневието хаотично и непредвидимо се излива недоволство от процепите и счупванията на институции, норми и нрави. Това очертава контурите на едно протестно общество. В този хаос на заден план остават съграждането на култура на сътрудничество и общност - не пропускайте този анализ на Владимир Шопов.

Спасение в България

Още един човек, потърсил спасение в България от диктатура, може да бъде експулсиран в държавата си. Най-новата история е на Абд ал-Рахман ал-Халиди, който казва, че в Саудитска Арабия го очакват репресии.

Понякога тези истории имат добър край. Жена бяга от мъж, който я насилва, и семейство, което иска да я убие заради накърнена чест. Идва в България, но държавата не ѝ дава закрила. Шест години по-късно случаят ѝ води до историческо съдебно решение. Прочетете тази история на Катерина Василева.

Да си част от руска феминистка организация никога не е било лесно. Но от началото на войната в Украйна това носи все повече тревоги. Въпреки това феминистките активистки в Русия намират начин да продължат напред.

Човек на деня

Разговор на бензиностанция и едно прослушване по-късно тя печели ролята на Рейчъл Грийн в "Приятели". 30 години след това Дженифър Анистън продължава да е под прожекторите в Холивуд. Тя навърши 55 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG