Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсурдна пропаганда". Какво знаем за изтеклия в Русия запис на германски военни за ракети с голям обсег


Германцкият канцлер Олаф Шолц
Германцкият канцлер Олаф Шолц

Един изтекъл разговор между високопоставени германски военни за помощта за Украйна доведе до поредни заплахи от страна на Кремъл и напрежение в Берлин.

38-минутен аудиозапис на онлайн разговор между висши германски военни служители беше разпространен в руски медии преди дни. Правителството на Германия потвърди автентичността му.

Този пробив в сигурността на Германия засили напрежението между западните сили и Русия на фона на нови ядрени заплахи от руския президент Владимир Путин преди дни.

В записа се обсъжда подкрепата за Украйна срещу непредизвиканата руска инвазия, включително евентуална доставка на крилати ракети Таурус на Киев, на която канцлерът Олаф Шолц категорично се противопоставя.

Какво точно съдържа записът

В разговора се чуват гласовете на началника на германските военновъздушни сили Инго Герхарц и трима други високопоставени служители.

Обменът на мнения, който се чува на аудиозаписа, засяга въпроса дали крилатите ракети Таурус теоретично биха могли технически да имат капацитет да унищожат построения от Русия мост към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

Разговорите включват подробности за операциите на съюзниците, като например това, че британски военен персонал е бил разположен в Украйна и как в страната са били разположени британските ракети "Сторм шадоу" и френските "Скалп".

Един от участниците в разговора говори за факта, че Великобритания вече обработва за Франция сателитните данни, необходими на Украйна за програмиране на въпросните ракети. Същият събеседник изразява предположение, че Великобритания би могла да направи същото и за Германия и така да бъде заобиколено участието на германски военни в разполагането на ракети Таурус в Украйна, което е политическа червена линия за Берлин.

Дискутиращите също така са категорични, че от военна гледна точка доставките на Таурус не биха променили изхода на войната.

Ракетите Таурус могат да достигнат два пъти по-далеч от британските и френските ракети и по този начин биха позволили на Украйна да достигне дори до Москва.

Съобщава се, че дискусията е била организирана на онлайн платформата WebEx, която не е достатъчно защитена.

Какво твърди Кремъл

Според Кремъл записът показва, че въоръжените сили на Германия са обсъждали планове за нанасяне на удари по руска територия, и поставя въпроса дали това е било правителствена политика, или канцлерът Шолц е загубил контрол над ситуацията. Говорителя на Кремъл Дмитрий Песков оцени и двата сценария като "много лоши".

"Пътят на дипломацията все още не е затворен, но те трябва да разберат какво направихме с тях по време на [Втората световна война]", каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, цитиран от Би Би Си.

В понеделник руското външно министерство е поискало обяснение от германския посланик в Москва Александър Граф Ламбсдорф за дискусията, която "ясно показва участието на "колективния Запад", включително Берлин, в конфликта".

Това е второ подобно обвинение на Москва в рамките на седмица. По-рано Кремъл критикува изказване на френския президент Еманюел Макрон, според което не бива да се отхвърля възможността в бъдеще западни страни да изпратят войски в Украйна. Към момента няма западни държави, които да планират такива действия.

В речта си в четвъртък Путин заплаши, че западните държави рискуват да провокират ядрена война, ако изпратят войски да се бият в Украйна.

Как реагира Берлин

Германското министерство на отбраната съобщи, че разследва случая. Берлин го нарече очевиден акт на подслушване от страна на Русия, който е част от "информационна война".

Германският министър на отбраната Борис Писториус нарече изтичането на информация "хибридна дезинформационна атака", целяща да "подкопае нашето единство".

"Не трябва да се поддаваме на Путин", каза той в неделя.

Говорител на германското правителство нарече обвиненията в подготовка на война "абсурдна пропаганда".

"Това е предупредителен сигнал, че сме под прицел от страна на (руския президент Владимир) Путин", каза в понеделник министърът на финансите Кристиан Линднер.

Канцлерът Олаф Шолц многократно е изключвал възможността за предоставяне на ракети Таурус на Украйна, въпреки многократните искания от страна на Киев. По думите му по този начин има опасност Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната.

По-рано, на 22 февруари, германските депутати одобриха по-нататъшна военна подкрепа за Украйна, включително системи за оръжия с далечен обсег, но отхвърлиха призива на опозицията да се доставят и ракети Таурус. Изданието Политико пише, че според Русия разговорът се е състоял на 19 февруари.

Според анализатори от "Евроинтелиджънс" Русия се е притеснила от промяната в политиката на Шолц през 2023 г. по отношение на изпращането на бойни танкове "Леопард 2", като сега Москва иска да се увери, че канцлерът ще се придържа към позицията си по отношение на ракетите Таурус.

Как украинските танкисти се учат на германските "леопарди"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Как реагира Великобритания

Говорител на британския премиер Риши Сунак каза пред репортери, че Великобритания ще продължи да работи с Германия в подкрепа на Украйна, както и че изтичането на информация е въпрос, който Германия трябва да разследва.

Британският депутат Тобиас Елууд, бивш председател на Комисията по отбрана на общините, каза пред Би Би Си, че изтичането на информация е "тревожно на няколко нива".

Това не е първият случай на изтичане на информация за сигурността на Германия. В края на 2022 г. властите арестуваха служител на германската служба за външно разузнаване (BND) по подозрения в шпионаж в полза на Русия. През 2023 г. германските власти арестуваха служител на агенцията за военни поръчки по подозрение, че е предавал секретна информация на руското разузнаване.

Германия е един от най-големите доставчици на военно оборудване за Украйна и според Берлин е основна цел на руските шпионски операции, чиито мащаби нараснаха след началото на войната. На 16 февруари

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG