Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев е използвал медии и фиктивни жалби, за да притиска членове на ВСС, твърди Сарафов 


Временно изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов
Временно изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов

Бившият главен прокурор Иван Гешев е организирал схема, при която фиктивни жалби и “две определени медии” са били използвани за образуване на проверки срещу членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), предложили неговото отстраняване.

Тези проверки са били използвани за натиск с две основни цели - оттегляне на предложението за освобождаване на Гешев и предизвикване на отвод на внеслите го съдебни кадровици.

Това обяви временно изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов по време на свое изслушване на заседание на Пленума на ВСС в четвъртък. Той беше поканен по повод обсъждане на данни, че част от членовете на Прокурорската колегия на съвета, предложили уволнението на Гешев, са станали обект на институционален натиск.

Това беше декларирано от Огнян Дамянов и Гергана Мутафова по време на заседанието на ВСС, предшестващо гласуването за освобождаването на Гешев на 12 юни. Правосъдният министър Атанас Славов включи в дневния ред на Пленума в четвъртък предложение тези твърдения да бъдат обсъдени. Затова и членовете на съвета решиха да изслушат Сарафов.

Преди той да бъде поканен в залата, Славов докладва получена от прокуратурата справка, от която става ясно, че срещу членове на ВСС са били образувани общо 4 преписки. Това е станало след публичното изявление на Гешев на 15 май, когато скъса своята оставка и призова “политическият боклук” да бъде изметен от парламента. Именно тези негови думи станаха и формален повод за уволнението му месец по-късно.

От въпросната справка стана ясно още, че след изявлението на Гешев от 15 май служител на пресцентъра на прокуратурата е изготвил докладна записка по думите на тогавашния главен прокурор. Тя пък е послужила за образуване на проверка, а след това и на дело за търговия с влияние, по което Върховната касационна прокуратура (ВКП) е привиквала на разпити членове на ВСС.

Този развой междувременно беше използван от Гешев, за да настоява част от членовете на Прокурорската колегия, предложили уволнението му, да си направят отвод, защото са обект на проверки. Въпросните проверки са били възложени лично от Гешев на ВКП, вместо на компетентната Софийска градска прокуратура (СГП). Разликата е, че ВКП действа под прякото ръководство на главния прокурор и не подлежи на инстанционен контрол.

Пишеха се сигнали от несъществуващи лица, входираха се и се образуваха проверки.
Борислав Сарафов

“Пишеха се сигнали от несъществуващи лица, входираха се и се образуваха проверки”, разказа Сарафов пред Пленума на ВСС с уточнението, че целта на тези действия е била да се притискат членове на съвета да оттеглят предложението си за освобождаване на главния прокурор или поне да си направят отвод и да не могат да гласуват за оставката му.

По думите на Сарафов това е бил “единият начин да се образуват проверки срещу членове на ВСС”, а другият начин е бил служители на пресцентъра към главния прокурор да подготвят статии, които след това да се публикуват в “две определени медии”.

“От тях се взимаше отправна точка, бяха входирани [сигнали] при главния прокурор и в крайна сметка бяха образувани проверки по тях”, добави временният главен прокурор без да спомене поименно медиите.

Той отказа да даде оценка “това дали е морално [...], дали е законно”, но посочи, че според него тези действия трябва да бъдат обект на проверка и “евентуално на дисциплинарно и наказателно производство”. Затова Сарафов е разпоредил пълна проверка на всички подобни преписки, образувани във ВКП през май и юни. По думите му те са общо 8 на брой.

“Аз считам, че е незаконно и недопустимо да се образуват проверки във ВКП и именно затова назначих ревизия”, обобщи временният наследник на Гешев, определяйки въпросните действия на своя предшественик като “тенденциозни”.

Tой уточни още, че не е му е било известно такава практика да съществува във ВКП преди 15 май. Въпрос в тази посока му беше зададен от Олга Керелска, тъй като Сарафов беше заместник на главния прокурор над 10 години преди да бъде назначен временно начело на държавното обвинение. Той добави, че вече е освободил служителите от пресцентъра, които са участвали в описаната от него схема за образуване на проверки.

“Ние трябва да се отърсим от порочните практики от последните седмици, месеци, изобщо от управлението на г-н Гешев. Той беше много полезен. Той беше много вреден за прокуратурата. Той опростачи прокуратурата до едни незапомнени нива, но той беше и полезен – да покаже какво не може, какво не трябва да се допуска”, обобщи Сарафов.

Той декларира, че след приключването на всички ревизии в прокуратурата, включително и по хода на дела срещу политици и магистрати, добили популярност като “дела на трупчета”, заради неритмичното им развитие, ще сезира Инспектората към ВСС, ако бъдат установени нарушения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG