Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дребен измамник". Гешев отиде в парламента, отрече да е познавал Нотариуса и си тръгна


Бившият главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си във временната парламентарна комисия за дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса.
Бившият главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си във временната парламентарна комисия за дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил "дребен измамник", в съдебната система има десетки престъпни групи за търговия с влияние, а "на върха на хранителната верига" са политиците. Така звучат основните послания, отправени във вторник от бившия главен прокурор Иван Гешев пред временната парламентарна комисия за дейността на Нотариуса.

Гешев се отзова на повторна покана на комисията, след като преди две седмици нейно заседание беше провалено заради липсата на гости в залата. Тогава в парламента така и не се появиха бившите главни прокурори Гешев и Сотир Цацаров, както и настоящият временен ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов.

Тримата бяха поканени и във вторник, но Цацаров и Сарафов отново не се отзоваха. Появи се единствено Гешев, който каза пред медиите в кулоарите, че "единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само сградата".

Той повтори това и пред членовете на комисията, отрече да е познавал Нотариуса и заяви, че всеки може да злоупотреби с име на някого, твърдейки, че го познава.

Съдия Владислава Цариградска, която е сред публично известните потърпевши от дейността на предполагаемата група на Божанов, твърди, че през 2019 г. е била предупредена чрез нейна роднина да внимава, защото той е "много близък с Иван Гешев и [депутата от ДПС Делян] Пеевски".

"Тъжно е да бъде разследван умрял човек, но е безопасно и за това го правите. Логично е да попитате кой го е убил. Той е, съжалявам да го кажа за покойник, измамник, който си служи с имена", обобщи Гешев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Маноил Манев.

Никой от депутатите обаче не зададе конкретен въпрос във връзка с твърденията на Цариградска пред същата комисия, че като магистрат е обект на натиск и заплахи от конкретни медии, свързани с дейността на Нотариуса. На 22 февруари тя заяви пред депутатите, че "със сигурност последните трима главни прокурори или са експлоатирали тази мрежа за медийни компромати, или с бездействие ми пречат като пострадал да преследвам и разкрия цялата тази мрежа".

Тогава тя припомни думите на Сарафов от миналото лято пред ВСС, че предшественикът му Гешев е използвал "две определени медии", за да им праща публикации, по които после прокуратурата да се самосезира срещу конкретни хора.

Във вторник на Гешев беше зададен единствено общ въпрос за самосезирането на прокуратурата по медийни публикации, на който той не отговори нищо конкретно. Той обаче така и не беше помолен да коментира практиката, описана от Сарафов.

Вместо това, той получи въпрос за акцията в митниците, при която бяха задържани бившата им шефка Петя Банкова, заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови. Тримата в момента са обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда. Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев пък беше освободен предсрочно от поста си, след като стана ясно, че е бил близък с Димитрови и е станал анонимен свидетел срещу тях след среща със Сарафов.

По този повод Гешев каза, че докато е бил главен прокурор полицаи неофициално са му казвали за контрабанден канал, който е бил под протекцията на политици. Той спомена името на бившия вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, но без да влиза в някаква конкретика. Гешев не уточни и имена на политици, които са били "на върха на хранителната верига", докато е ръководел прокуратурата.

В един момент той каза, че е "време да разтуряме седянката", стана от мястото си и напусна залата, въпреки че към него имаше още въпроси.

Преди това стана ясно, че покани за изслушване на заседанието във вторник са били отклонени и от адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков. За тримата има публични данни, че са били близки с Нотариуса. Потърпевши от неговата дейност ги посочват и като участници в схеми за натиск и изнудване по конкретни дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG