Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ и ДПС покриха Главчев за Сребреница. Радев още мълчи


Зам.-председателката на парламента Росица Кирова и служебният премиер Димитър Главчев в Народното събрание в неделя
Зам.-председателката на парламента Росица Кирова и служебният премиер Димитър Главчев в Народното събрание в неделя

Добро утро. Най-важното днес:

  • Скандалът “Сребреница”
  • Какво избираме на изборите
  • Къщата на Димитър Талев

Нито един депутат от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и БСП не се появи в парламента, когато служебният премиер Димитър Главчев трябваше да обясни защо е опитал в последния момент да промени позицията на България за резолюцията на ООН за Сребреница. Важни детайли - заседанието беше насрочено за неделя от зам.-председателката Росица Кирова от ГЕРБ, а “Възраждане” и БСП предварително бяха казали, че няма да присъстват.

Преди това Главчев каза пред репортери, че “скандал няма”, но отказа да отговаря на въпроси по темата. Все пак посланичката в ООН не се е съобразила с Главчев и е подкрепила резолюцията, а президентът на Сърбия Вучич остана видимо недоволен. Президентът Румен Радев не е казал дума по темата.

Ден след като се разбра, че разчистването на терена за бъдещата детска болница ще отнеме около седем месеца, Главчев разпореди срокът да бъде съкратен на пет месеца, пишат колегите в “Медиапул”.

ЕНП иска ГЕРБ да победи. ПП-ДБ иска “нормална европейска България”

Изборите са в неделя. Председателката на Еврокомисията и кандидат на ЕНП за втори мандат Урсула фон дер Лайен се включи в събитие на ГЕРБ в Пловдив. “Знам, че ГЕРБ ще победи”, каза и лидерът на ЕНП Манфред Вебер, пише “24 часа”.

ПП-ДБ представи предизборната си програма. Тя показва “как може да продължим всичко, което постигнахме с редовните ни правителства, ако огромното мнозинство за нормална европейска България излезе и гласува на 9 юни", пише “Дневник”.

Какво ще стане на изборите

Представете си България след половин година. Може Бойко Борисов отново да е премиер, но може и да не е. Може санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски да е още по-видим и могъщ, но може и да не е. Не е вярно, че нищо няма да променят изборите на 9 юни. Вижте кои въпроси очакват отговори.

В неделя гласуваме и за български представители в Европейския парламент. След това Европарламентът ще бъде по-десен, по-шарен и с малко повече приятели на Русия. Какъв ще е новият Европарламент - Рикард Йозвяк обяснява най-важното.

Ако този бюлетин ви помага да знаете повече, препратете го на ваши приятели и им препоръчайте да се абонират. Така ще направите и нашата работа полезна за повече хора.

Идва ли примирие в Газа

Постепенно западните държави разрешават на Украйна да използва изпратенето оръжие по военни цели и на руска територия. Научете докъде могат стигнат ударите по Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън представи нов план за прекратяване на огъня в Газа. Планът включва изтегляне на израелските сили за шест седмици в замяна на освобождаването на всички заложници от Хамас. Египет и Катар вече подкрепиха плана.

Доналд Тръмп стана първият бивш американски президент, който е осъден престъпник. Ако се питате какво следва сега и как това ще се отрази на изборите - отговорите са тук.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна новина.

Две истории, които не трябва да пропускате

"Пищене и вибрация". Как летен фестивал в парка се оказа удоволствие за посетителите и неприятност за съседите. Четири години поред в Южния парк в София се провежда дълъг летен фестивал. Сега хората протестират срещу провеждането му.

"Личен ангажимент". Манол Пейков изпревари държавата и купи част от къщата на Димитър Талев в Прилеп. Фондация на депутата и издател е купила две трети от родната къща на писателя в Северна Македония. Това стана с пари, събрани от дарения от хиляди граждани.

Човек на деня

Роден е в Западна Африка. Вийо Фарка Туре е син на един от най-емблематичните блус музиканти. Отдавна обаче е излязъл от бащината сянка и днес пише песни със собствен почерк. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG