Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН се самоизключи, а изборите са зад ъгъла. Войната на Русия навлезе в шести месец


Корнелия Нинова (БСП) по време на преговорите с Асен Василев и Кирил Петков ("Продължаваме промяната")
Корнелия Нинова (БСП) по време на преговорите с Асен Василев и Кирил Петков ("Продължаваме промяната")

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • На крачка от изборите
  • Пушекът след Ковачки
  • Тим Бъртън

До сряда БСП ще реши какво да прави с мандата, след като партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН) напусна преговорите за правителство.

“Мандалото хлопна за ИТН”, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова и обяви, че повече няма да преговаря с Трифонов.

“Няма вариант Слави Трифонов да бъде отново партньор на “Продължаваме промяната”, каза и премиерът в оставка Кирил Петков.

“Аз изтривалка ли съм?... Отвращавате ме… Правителство на лицемерието няма да подкрепим и ще отидем на избори", каза Трифонов по повод излъчено по погрешка заседание на групата на “Демократична България”, на което Христо Иванов споделя как вървят преговорите и какви са съмненията към партията на Трифонов.

Кой друг иска избори

Демократична България” разпространи целия запис от заседанието, което те нарекоха рутинно. “Виждаме как един запис се превръща в пропаганден материал”.

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” използваха случая, за да поискат разпускане на парламента веднага и насрочване на избори.

“Поне за четвърти път Слави Трифонов докарва нещата до абсолютен срив, това е добре установена тенденция и не обслужва никого другиго освен ГЕРБ и ДПС”, каза Христо Иванов.

“На г-н Трифонов и на ИТН ще им се случи същото, което се е случвало вече на тям подобните по цял свят: политическата система ще ги изплюе като залък, попаднал в кривото гърло” - прогнозата е на Александър Андреев в Дойче веле.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Защо пушекът е невидим

Азербайджан може да удвои доставките на газ за България, каза Кирил Петков след посещението си в Баку.

Има един български град, където от години хората се оплакват от черен дим, но държавата не им обръща внимание. Става дума за Гълъбово, където е ТЕЦ “Брикел”. Елица Симеонова обяснява защо властите досега не забелязваха пушека.

Централата отрича да е собственост на Христо Ковачки, но директорът потвърждава, че споменатият бизнесмен е “консултант”.

ГЕРБ и ДПС опитаха неуспешно да върнат хартиените бюлетини. Хората, които провеждат изборите обаче - членовете на комисии, не одобряват връщането на хартиените бюлетини паралелно с машинното гласуване, показва анкета с тях.

Декларацията, с която България напомни на Европейския съюз, че не признава македонския език, “ненужно усложнява и пречи” на сближаването между София и Скопие. Това гласи позиция на българската секция от Клуба за българо-македонско приятелство. Според тях, македонският език “отдавна не е диалект на българския”.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Минаха 5 месеца от началото на войната

През уикенда украинската армия предприе контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна. Русия обстрелва пристанището в Одеса. Това поставя въпроса дали Русия ще спазва сделката за износ на зърно. Ден по-рано в Истанбул беше подписано споразумение, което позволява отново да се изнася украинско зърно. Целта е да се предотврати световната продоволствена криза, която Русия предизвика като нападна Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска Москва и Вашингтон да започнат мирни преговори за прекратяване на войната. Той каза, че Украйна не може да победи Русия и критикува европейските санкции.

600 000 евро, 125 000 долара и диаманти. Как хора от службите на Украйна са работили за Русия - не пропускайте тази история.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

Три специални препоръки

Димитър Бербатов казва пред “Дневник”, че би почерпил с едно питие Мохамед Али заради мисълта му "Невъзможното е нищо. Невъзможното не е факт - то е просто мнение".

Мария Бакалова ще озвучава съветското куче Космо в “Пазители на галактиката 3”, съобщават колегите в “Булевард България”.

Негови са думите "Не можеш да правиш нещо наполовина. Ако го правиш, обичай го изцяло, иначе е глупава загуба на време". Режисьорът Тим Бъртън е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG