Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел би обмислил "кратки паузи" в боевете в Газа, но не и прекратяване на огъня


Бенямин Нетаняху, премиерът на Израел
Бенямин Нетаняху, премиерът на Израел

Израел би обмислил "кратки тактически паузи" в боевете, които се водят в Ивицата Газа, за да улесни влизането на помощи или излизането на заложници. Това съобщи премиерът на страната Бенямин Нетаняху в понеделник, цитиран от Ройтерс. Той обаче отхвърли призивите за прекратяване на огъня.

Точно преди 1 месец паравоенната групировка Хамас нападна Израел и уби 1400 души и отвлече над 200 други. Впоследствие Израел обяви война на Хамас и започна провеждането на военни действия в Ивицата Газа. В понеделник ООН призова за спешно прекратяване на огъня. Хамас е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Причина за това е хуманитарната криза в Ивицата Газа, където живеят над 2 млн. души. По данни на властите в Газа, цитирани от Ройтерс, от началото на войната хиляди палестинци са изгубили живота си.

Както Израел, така и Хамас отхвърлят нарастващите призиви за спиране на сраженията. Според Израел, за да се случи това, първо трябва да бъдат освободени заложниците. Хамас обаче казва, че няма да ги освободи, нито ще спре сраженията, докато Газа е обект на нападение.

Нетаняху съобщи, че цялостно прекратяване на огъня би попречило на военните усилия на Израел. Той обаче подкрепя спирането на бойните действия по хуманитарни причини в зависимост от обстоятелствата.

"Що се отнася до малките тактически паузи - час тук, час там - имали сме ги и преди. Предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да дадем възможност на хуманитарната помощ да влезе или на нашите заложници, отделни заложници, да напуснат", каза Нетаняху пред ABC News в понеделник.

"Но не мисля, че ще има прекратяване на огъня", каза той.

В понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Газа се превръща в "гробище за деца" и призова за спешно прекратяване на огъня.

На 21 октомври в Газа започнаха да влизат първите камиони с хуманитарна помощ - храни и медицински консумативи.

Миналата седмица за първи път беше разрешено на хора с чуждестранни паспорти и ранени палестинци да напуснат Ивицата Газа. Сред тях имаше и 36 българи, първите от които пристигнаха в петък в София.

Военният конфликт между Израел и Хамас започна на 7 октомври с мащабна атака на групировката срещу Израел. При нея загинаха 1400 души, а над 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори с въздушни удари, сухопътна офанзива и пълна блокада на Ивицата Газа, която е под контрола на Хамас. До момента загиналите палестинци са над 10000 по данни на местното здравно министерство, което е под контрола на Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG