Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел ликвидира ракетен експерт на Хамас в Сирия. Блинкен пак е в Тел Авив


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига в понеделник на поредно посещение в Тел Авив.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига в понеделник на поредно посещение в Тел Авив.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са убили ракетен експерт на Хамас в Сирия в понеделник, съобщи ДПА. Същевременно в Израел пристигна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен с цел да предотврати ескалацията на военния конфликт в региона.

Новината идва малко след като Израел уби високопоставен командир на паравоенната групировка Хизбула в Южен Ливан. Според ДПА израелската армия е обстрелвала и други обекти в страната. Най-сериозната опасност е Хизбула да се включи във войната, въвличайки и Ливан.

Хамас е ислямистка паравоенна групировка, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Както Хамас, така и Хизбула искат Израел да бъде унищожен. И двете паравоенни организации са близки до Иран, откъдето се смята, че получават военна и финансова помощ.

"Днес [понеделник] ЦАХАЛ елиминира Хасан Акаша в Бейт Джин в Сирия", написаха израелските военни в Телеграм. В публикацията те казват, че Акаша е бил "централна фигура", отговорна за ракетите, изстреляни от Сирия към Израел през последните седмици.

"От началото на войната Акаша ръководеше терористичните клетки на Хамас, които изстрелваха ракети от Сирия към израелска територия", пишат те. Израелските военни казват и че ще държат Сирия отговорна за всички действия, които се извършват от нейна територия спрямо Израел.

Късно в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел. Целта на посещението му е да предотврати разрастването на войната в Газа в регионален конфликт.

Той съобщи, че ще окаже натиск върху правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху "относно абсолютния императив да се направи повече за защита на цивилното население [на Газа] и да се гарантира, че хуманитарната помощ попада в ръцете на тези, които се нуждаят от нея".

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън, каза, че се опитва да убеди Израел да ограничи атаките си и "до голяма степен да се изнесе от Газа".

В началото на декември Израел елиминира и втория човек в Хамас след удар над ливанската столица Бейрут. В отговор на убийството в събота Хизбула проведе ракетна атака в Северен Израел, а Тел Авив реагира с още атаки срещу Ливан.

Израел и Ливан си разменят подобни удари от началото на войната в Газа. Оттогава израелските сили за отбрана са убили повече от 130 бойци на Хизбула в Южен Ливан. Други 19 са убити на територията на Сирия, пише Ройтерс.

Войната в Газа започна на 7 октомври с нападение на Хамас срещу Израел. При него загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна най-мащабната си офанзива и блокада в Ивицата Газа и се закани да унищожи Хамас.

До момента израелската офанзива в Газа е довела до над 23 хиляди жертви по данни на местните власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG