Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вълната от Омикрон официално дойде. Казахстан очаква руски войски, а Австралия не пуска Джокович 


В Казахстан е обявено извънредно положение. Президентът нарече протестиращите "терористи".
В Казахстан е обявено извънредно положение. Президентът нарече протестиращите "терористи".

Добро утро. Ето най-важното:

  • Казахстан
  • Двоен стандарт
  • Джордж Харисън

Светът гледа към Казахстан, където масовите протести доведоха до оставка на правителството и отстраняване на бившия първи. Подпалени бяха правителствени сгради, протестиращи нахлуха в летището в Алмати.

Президентът Токаев поиска помощ от Организацията на договора за колективна безопасност, водена от Русия. Малко по-късно президентът на Армения съобщи, че Русия и другите страни от договора изпращат мироопазващи войски.

Всичко започна заради високите цени на газта за коли. Това видео разказва историята само в минута.

Може да си припомните кой е Назарбаев, срещу когото е насочен гневът на протестиращите, както и да разгледате луксозните имоти по света, с които се сдоби неговата фамилия.

В България правителството отзова консула във Валенсия Пламен Георгиев, който преди това беше шеф на антикорупционната комисия. Вероятно го помните с огромната незаконна тераса. Може да си припомните пътя му от “Ало, Ваньо” до Валенсия.

Кабинетът също така назначи 9 областни управители - 5 от БСП и 4 от “Демократична България”.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Омикрон

Новите случаи на COVID-19 за денонощие са 6766. Това е вторият рекорд досега - повече са били само на 27 октомври миналата година.

От петък, за да влезете в България, вече ще ви трябва и ваксинация, и отрицателен PCR тест. В противен случай ви очаква 10-дневна карантина.

Трима души казват, че нещо е опасно за здравето на хората. Първите двама цитират достоверни факти, третият - не. Прокуратурата обаче разследва и изправя пред съда първите двама, но спрямо третия не предприема нищо. Случайно или не, това е бившият премиер. Борис Митов разказва тази история за двоен стандарт.

Президентът на Франция Еманюел Макрон предизвика гнева на много хора с думите си, че ще направи труден живота на неваксинираните.

Следващата история също е свързана с COVID-19. Колегите в “Булевард България” следят какво се случва с неваксинирания Новак Джокович, който не беше пуснат в Австралия.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Три препоръки

Убити, безследно изчезнали или арестувани само за критика към властта. Тези снимки разкриват историите на хиляди репресирани в бившия Съветски съюз. Днес обаче вече няма кой да събира снимките. Не пропускайте тази история.

Санкционираната от САЩ по закона "Магнитски" фирма на депутата Делян Пеевски "Интръст" е продължила с коледното си прочистване от имоти. В дните около празниците тя е продала и внушителния си портфейл в София, съобщават колегите в “Капитал”.

За да продължи строителството на магистрала "Хемус" е необходимо приемането на специален закон, с който да се узакони незаконното строителство на отделни участъци от магистралата, каза регионалният министър Гроздан Караджов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И два десерта

"Като видиш усмивката на дете, каквото и да ти е коствало, си заслужава." Така 27-годишният Тихомир Колев описва благотворителната си дейност. Той възстановява вече ненужни велосипеди и ги дарява на деца. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

На 13 той получава откровение – чува Heartbreak Hotel на Елвис. И рисува китари в тетрадката – доживотна любов, нищо че свири на още 25 инструмента. Тази седмица в рубриката Малки истории за велики европейци Пламен Асенов разказва за фантастичния, но пестелив китарист на "Бийтълс" Джордж Харисън.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG