Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новият премиер се прицели в корупцията. ГЕРБ и ДПС се обозначиха като опозиция


Кирил Петков преди да влезе в сградата на Министерския съвет като премиер, 13 декември 2021 г.
Кирил Петков преди да влезе в сградата на Министерския съвет като премиер, 13 декември 2021 г.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Кирил Петков вече е премиер
  • Ицо Хазарта каза, че е бил заплашван
  • Илон Мъск е личност на годината на списание Тайм

От днес вече живеем с редовно правителство. 134 депутати от “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” избраха Кирил Петков за премиер и одобриха неговите предложения за министри. В опозиция са ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Новото правителство е с “дълбока антикорупционна програма”, каза вицепремиерът Асен Василев. Най-запомнящо се обаче беше изказването на Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. Той каза, че е бил заплашван, че ще загуби “най-ценното нещо”, което има, ако подкрепи Кирил Петков и Асен Василев.

Колегите в “Офнюз” цитират и вътрешния министър Бойко Рашков, който казва, че срещу него също е имало заплахи.

Ако сте пропуснали, може да си припомните кои са новите министри и кой кой е в новия кабинет.

Президентът Румен Радев благодари на служебното правителство и обяви мисията му за изпълнена. "Вашият кабинет показа, че може да има нов тип управление, прозрачно и отговорно, с грижа за хората”, каза Радев.

Искате ли да споделите вашето мнение по тези новини? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Прокуратура и скъп ток

Новите управляващи потвърдиха намерението си да сменят главния прокурор Иван Гешев. Той пресрещна президента Радев в Народното събрание и му предложи да разговарят по бъдещите промени.

Не сте забравили, че служебният министър на културата поиска да изгони партия ГЕРБ от офиса им в сграда на НДК. Елица Симеонова разследва как тези два етажа са попаднали точно при бившите управляващи. Схемата накратко - и ножа, и хляба, и сиренето.

В деня, в който парламентът избра ново правителство, енергийният регулатор предложи от Нова година токът за домакинствата да поскъпне с 13%, а парното в София - с 30 на сто, съобщава “Капитал”.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Призракът на войната и ядрената опция

“Ситуацията продължава да бъде нажежена и дори дребен инцидент по фронтовата линия в Донбас може да прерастне в мащабна война”. Не пропускайте анализа на Димитър Бечев за “призрака на войната” между Русия и Украйна.

Западът продължава да предупреждава Москва в сериозни последици, ако предприеме нападение. Напоследък се обсъжда и “ядрената опция” - изхвърлянето на Русия от системата SWIFT.

В понеделник външните министри от ЕС обсъдиха какви нови санкции да наложат на Русия, в случай на нападение срещу Украйна. “Ние сме в режим на възпиране”, каза Жозеп Борел.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber. Вече можете да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

И две препоръки

Карлос Насар е бил едва на 3 години, когато България за последно е печелила световното злато в мъжкото вдигане на тежести. Днес той е на 17 години и е първият български световен шампион в щангите от 2007 г. насам. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Американското списание Тайм определи личността на годината. Това е предприемачът и мечтател Илон Мъск.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG