Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кирил Петков все пак стигна до Брюксел. Бизнесмен обвинява Гешев в корупция


Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет в четвъртък
Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет в четвъртък

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Мораториумът
  • Букетът
  • Медиаторите

Мораториум върху цената на тока, парното и водата за бита отново има, но той е различен от този вчера. Депутатите промениха решението си - сега цените се замразяват с вчерашна дата до края на март 2022 г.

Правителството реши да приеме “национален план за държавна администрация без COVID-19”. Чиновниците ще ходят на работа или със зелен сертификат, или с тест на място. Ако вече имате сертификат след третата бустерна доза, ще трябва отново да си го издадете. Това се налага заради утвърждаването на нов образец.

Прокуратурата прекрати проверката за канадското гражданство на премиера Кирил Петков. Държавното обвинение изненадващо обяви през август, че ще се занимава с темата.

Президент и премиер в Брюксел

НАТО отхвърли искането на Русия да се откаже от приемането на Украйна за свой член. "Няма да правим никакъв компромис с правото на Украйна да избере своя собствен път”.

Лидерите на държавите от Европейския съюз предупредиха Русия, че ще има "огромни последствия и тежка цена", в случай на военна агресия срещу Украйна.

България беше представена на Европейския съвет от президента Румен Радев. Новият премиер също отива в Брюксел. Днес Кирил Петков има срещи с шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Едва 7 от 27 европейски лидери в момента са от Европейската народна партия. Рикард Йозвяк описва “потъването на ЕНП” и казва, че ”не е ясно колко още ще продължи търпението спрямо заливани от скандали лидери като Бойко Борисов в България, Янез Янша в Словения или Мариано Рахой в Испания”.

Изпратете ни вашето мнение по някоя от новините на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Гешев носи цветя

Снимката на деня беше на главния прокурор Иван Гешев, който изненада с огромен букет новата правосъдна министърка Надежда Йорданова. Тя пък му отговори, че е готова да обсъди оставката му. Може да си припомните интервюто на Йорданова пред Свободна Европа, в което тя обяснява какъв е планът за отстраняването на Гешев.

Сайтът Bird.bg публикува разследване за това как бащата на главния прокурор се е оказал съдружник в голяма млекопреработвателна фирма, след като собственикът е поискал съдействие от сина му. Гешев тогава е редови софийски прокурор.

Депутатът от “Продължаваме промяната” Христо Петров, популярен като Ицо Хазарта, е получил писмо от прокуратурата във връзка с неговото твърдение, че е бил заплашван. Хазарта обаче отговори, че не вярва на този главен прокурор и ще разкаже всичко на следващия.

Обвиняемият за пране на 54 млн. лева от магистрала “Хемус” припадна в съдебната зала. Това прекрати делото за неговата мярка за неотклонение. Припомнете си кой е основният въпрос и търси ли някой отговора му: Къде са парите?

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Две препоръки

"Не може там да имаш двама родители, а тук нито един". Какво следва от случая "бебе Сара". Не пропускайте тази история на Диляна Теохарова. Малката Сара вероятно скоро ще има паспорт, но решението на Съда на ЕС е важно за целия ЕС.

Трима журналисти на Свободна Европа получиха награди в юбилейното издание на конкурса "Валя Крушкина". Това са Борис Митов, Генка Шикерова и Мирослав Михайлов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И още две за десерт

Те са хората, които обикалят махалите, говорят с родителите и връщат децата в училище. Образователните медиатори получиха наградата Човек на годината на Българския хелзинкски комитет.

Намерете още 2 минути днес, за да гледате празничната емисия Новини като хората. Теодора Бързакова е събрала най-незабравимите поводи за усмивка от годината.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG