Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кораб, ударен от хутите, потъна в Червено море. САЩ и Йемен предупредиха за възможна "екологична катастрофа"


Корабът „Рубимар“ в Червено море, заснет преди потъването си
Корабът „Рубимар“ в Червено море, заснет преди потъването си

Кораб, атакуван от йеменските бунтовници хути, е потънал в Червено море, предаде Асошиейтед прес в събота. Става дума за кораба „Рубимар“, който е пътувал за Варна.

Новината идва на фона на продължителни атаки на хутите срещу кораби, които според тях са свързани с Израел. Нападенията започнаха през ноември 2023 г. Те се случват в знак на подкрепа от хутите за ислямистката групировка Хамас, която е във война с Тел Авив.

Нападенията на хутите засягат важен морски път за товарните и енергийните превози от Азия и Близкия изток към Европа. Това може да застраши световната търговия и да доведе до повишаване на цените на горивата.

Потъналият късно в петък товарен кораб „Рубимар“ е първият плавателен съд, унищожен напълно в рамките на кампанията на хутите срещу Израел след началото на войната в Ивицата Газа.

Той беше нападнат на 18 февруари. Международно признатото правителство на Йемен потвърди информацията за неговото потъване. Потвърждение по-късно в събота дойде и от Центъра за морски и търговски операции на британската армия.

Потъването на „Рубимар“ може да доведе до още по-силно отклоняване на кораби от маршрута през Червено море, пише Асошиейтед прес. Това би означавало и по-високи застрахователни тарифи за плавателните средства, които все пак минават оттам, както и допълнителна инфлация.

Йеменското правителство и Централното командване на въоръжените сили на САЩ предупредиха още за опасност от „екологична катастрофа“ след потъването на кораба. Торовете, които той е превозвал, както и изтичането на гориво от плавателния съд, може да нанесат екологични щети в Червено море.

От началото на 2024 г. насам САЩ и Великобритания периодично нанасят удари по обекти на хутите. Целта е да се намалят възможностите на бунтовниците да осъществяват нападенията си.

Бунтовниците хути са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен. Те предупреждават, че атаките им в Червено море ще продължат, докато Израел не прекрати военните действия в Ивицата Газа.

Атаките им обаче не са само заради войната. Хутите са част от т.нар. „ос на съпротивата“ - антизападен съюз на регионални групировки, който се обявява срещу Израел и САЩ и е подкрепян от Иран.

Към този съюз се причислява и Хамас - ислямистка паравоенна групировка, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС),

На 7 октомври 2023 т. тя изненадващо нападна Израел, уби 1200 души и взе над 200 за заложници.

Израел отговори на атаката с пълномащабна офанзива и блокада на Ивицата Газа, контролирана от Хамас, в която живеят над 2 млн. палестинци. Според местните власти в Газа от израелските удари досега са загинали над 30 хиляди души.

Започва ли нова война? Защо САЩ атакуват цели в Йемен, Сирия и Ирак
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG