Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" предупреждава за спиране на производството заради забранения износ на горива


"Лукойл" притежава верига бензиностанции в България
"Лукойл" притежава верига бензиностанции в България

Руската петролна компания "Лукойл" предупреди, че може да спре производството на горива в рафинерията си в Бургас "Нефтохим" заради забранения износ на нефтопродукти от 1 януари 2023 г.

"Липсата на възможност за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до принудително спиране на производството", се казва в изявление на компанията.

То идва ден, след като управляващите обявиха, че дерогацията (изключението) за България за внос на руски петрол ще бъде отменена предсрочно в две стъпки - от 1 януари и от 1 март.

Отмяната от 1 януари на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември, пише в съобщението на "Лукойл".

Компанията казва още, че това може да постави бургаската рафинерия "в условия на повишен технологичен и логистичен риск" и да застраши доставките на горива за българския пазар.

"Лукойл" призовава съответните институции "към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение".

Дерогацията за внос на руски петрол беше дадена от Европейския съюз на България през юни 2022 г. Срокът ѝ беше фиксиран от Брюксел до края на 2024 г., а наскоро българският парламент го съкрати до края на септември 2024 г.

Решението за предсрочното прекратяване на дерогацията от началото на следващата година дойде след поредица заплахи от ГЕРБ и ДПС, че ще го направят и натиск към кабинета. Двете големи партии в парламента подкрепят правителството на Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), но само ГЕРБ участват с един министър.

В началото на ноември доклад показа, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на "Лукойл" и изключението от европейските санкции в България.

Това доведе до гласуване в парламента на предложение на ГЕРБ за незабавна отмяна на дерогацията, което беше отхвърлено от ПП-ДБ, а ГЕРБ и ДПС за пореден път предупредиха, че може да оттеглят подкрепата си за правителството.

Депутатите на двете партии не присъстваха на гласуването на вота на недоверие, внесен от опозицията, след като бяха казали, че ще гласуват "против". Така се стигна до споразумението за предсрочното прекратяване на дерогацията, за което правителството предупреждава, че би навредило на страната на фона на предстоящата зима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG