Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъж обезобрази приятелката си с ножица. Може ли ревността да е мотив за домашно насилие


Снимката е илюстративна. Жени със символa на Венера на лицата присъстват на шествие срещу насилието над жени на 8 март 2019 г. в София.
Снимката е илюстративна. Жени със символa на Венера на лицата присъстват на шествие срещу насилието над жени на 8 март 2019 г. в София.

Жена беше нападната с ножица в град Елена във вторник. Заподозреният извършител е мъж, с когото тя е имала интимни отношения.

Пострадалата има множество прободни рани по лицето и главата, дълбока рана на ръката, наранявания по краката, синини и охлузвания по врата. Според полицията мотивът за насилието срещу нея е ревност.

Новината за посегателството идва на фона на все по-голям брой регистрирани сигнали за физическо и психическо домашно насилие. Министерството на вътрешните работи (МВР) отчита повече такива сигнали след лятото на 2023 г.

Тогава Дебора Михайлова от Стара Загора беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за посегателството беше обвинен бившият ѝ приятел. Случаят предизвика многохилядни протести в цялата страна, които поискаха по-сериозни мерки срещу домашното насилие.

Народното събрание отговори, като прие дългоочаквани промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Въпреки това примери за подобни престъпления продължават да се появяват в новините.

Един от тях е посегателството с ножица срещу жената в Елена. Хирургът, който е приел жената в болницата във Велико Търново, нарече случая ѝ „дежа вю“.

Какво се знае до момента

В сряда Областната дирекция на МВР във Велико Търново съобщи за задържан в Елена 23-годишен мъж, нанесъл побой на приятелката си. Сигналът за случая е подаден във вторник.

Потърпевшата жена е на 41 години и е гражданка на Узбекистан, която работи в България. Между нея и мъжа е „възникнал скандал, който прераснал в сбиване пред жилището“, пише в съобщението на ОДМВР. От дирекцията добавят, че посегателството е извършено „от ревност“.

Мъжът е нанесъл множество прободни рани с ножица в областта на главата на жената. Тя е откарана в болницата във Велико Търново, където е настанена за лечение. Няма опасност за живота ѝ.

В петък лекари от болницата дадоха повече информация за нараняванията на жената в интервю за Нова телевизия.

„Жената беше неадекватна. С много рани по главата - най-вече по лицето, клепачите и ушната мида“, каза д-р Елка Миланова, началник на очното отделение в болницата.

„Освен това имаше дълбока рана на ръката и наранявания по долните крайници, поради което беше обработена от хирург“, добави Миланова.

Началникът на хирургичното отделение в болницата д-р Николен Стойнев каза, че освен това жената е имала синини и охлузвания в областта на шията.

Междувременно в сряда заподозреният мъж беше задържан за 24 часа. След изтичането на този срок той беше освободен. По информация от органите на реда мъжът е неосъждан и няма предишни криминални прояви.

По случая е започнато и досъдебно производство. Разследването се води под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново и е за причиняване на лека телесна повреда при условията на домашно насилие.

Въпросът за ревността

Предполагаемият мотив за посегателството срещу жената в Елена според местната дирекция на МВР е ревността. Мъжът е имал информация, че тя му изневерява, скарали са се и той ѝ е посегнал.

Ревността често се използва от разследващите органи и институциите като обяснение след случаите на домашно насилие.

През декември 2023 г. Свободна Европа писа за простреляна жена от Русе. Заподозрян беше мъжът, с когото тя е живяла на семейни начала и който беше намерен мъртъв след престъплението.

Тогава окръжният прокурор посочи ревността като водеща версия за посегателството.

Виктория Петрова от организацията за женски права Български фонд за жените (БФЖ), която работи за превенцията и защитата на жени от домашно насилие, нарече това обяснение „абсолютно недопустимо“.

„Нищо не дава право на някого да посегне над живота на друг заради ревност или чувство за собственост“, каза тогава Петрова пред Свободна Европа.

Други организации, които работят срещу проблема с домашното насилие в България, също смятат, че ревността не може да бъде смекчаващо вината обстоятелство при подобни престъпления.

Поредният случай

Случаят на обезобразената с ножица жена в Елена дори не е единственият пример за домашно насилие в същата област за този ден.

В сряда служители на полицейското управление в Стражица задържаха 49-годишен мъж, който е отправял закани за убийство към съпругата си. 48-годишната жена разказа, че съпругът ѝ я е пресрещнал на улицата, посегнал е да я удари, след което ѝ се е заканил с убийство. Мъжът е бил задържан за 24 часа.

„Живеем в едно „дежа вю“. Аз съм с над 30 години стаж в хирургията и се забелязва една опасния тенденция напоследък - тези случаи на домашно насилие да ескалират“, каза пред Нова телевизия д-р Стойнев, който е лекувал нападнатата с ножица жена.

Докладването на такива случаи нарасна, след като през лятото на миналата година случаят на обезобразената с макетен нож Дебора Михайлова привлече общественото внимание. Бившият ѝ приятел Георги Георгиев беше обвинен, но по делото срещу него все още няма присъда.

По същото време бяха приети промени в закона за защита от домашното насилие. С тях се удължи срокът, в който преживелите насилие жени могат да подадат молба за защита. Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

Досега те се събираха предимно от неправителствени организации по публикации в медиите. Според сайта „Спасена“ от началото на 2024 г. насам най-малко 5 жени в България са били убити от партньора си или друг близък мъж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG