Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР е знаело предварително, че Васил Божков се връща доброволно в България 


Васил Божков беше задържан веднага след кацането си на летище София в петък.
Васил Божков беше задържан веднага след кацането си на летище София в петък.

МВР е разполагало с изпреварваща информация за доброволното завръщане на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от Дубай в София миналия петък. Това каза главният секретар на министерството в оставка Петър Тодоров пред БНР в четвъртък.

Бизнесменът прекара повече от три години в изгнание в Дубай, след като в родината му бяха повдигнати серия обвинения по общо три дела.

При завръщането му на летище София Божков беше задържан от полицията, a на следващия ден Софийският градски съд го остави за постоянно в ареста. Заседанието на Софийския апелативен съд на втора инстанция е насрочено за 5 септември.

"Ние имахме информация два дена преди това, че той ще пътува, и съответно такова пътуване беше осъществено на 25 август", каза Тодоров без да влиза в подробности по случая.

Той потвърди тезата на Божков, че се е завърнал доброволно в родината си, а не е бил екстрадиран от властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ), както съобщи прокуратурата по-рано тази седмица.

"Имахме информация, че след два дена предстои пътуване. Това, което ние знаем към момента е, че той се е върнал доброволно. Това се случи, както знаете в петък пред медиите", каза Тодоров.

През изминалите два дни Божков даде показания във връзка с твърденията си, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия му финансов министър Владислав Горанов. По негово искане прокуратурата му назначи охрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG