Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Джавед и Али бяха нападнати заради произхода си и какво общо имат политиците


Джавед Нури
Джавед Нури

Двамата не се познават. Това, което ги свързва, е, че на 28 март са нападнати заради произхода си. По случаите има задържани и разпитани. Но до 2 април единият от тях не е потърсен от полицията, въпреки опита му сам да се свърже с нея.

"Имам ли някакви права тук", пита ме Али, а въпросът му не е риторичен. Само ден преди това е пребит от група момчета в квартал "Овча Купел". Същото се пита и Джавед, който е пребит същия ден, но на различно място.

Двамата не се познават, общото между тях е това, че са от Близкия Изток. Али е от Сирия, а Джавед - от Афганистан. И двамата идват в България в търсене на по-добър живот, но често им се налага да се сблъскват с расизъм.

Али живее в България от седем месеца и това е вторият път, в който е нападнат. Джавед е тук над 20 години и случаите, в които е нападан, вече не могат да се преброят на пръстите на едната му ръка.

Последният побой обаче го кара да напусне дома си. Сега той и приятелката му искат да продадат апартамента си. Страхуват се, че нападателите знаят къде живеят и това може да им се случи отново.

"По-добре да сме живи", казва Джавед. Али също споделя, че освен физически травми нападението му оставя и психически.

"Страх ме е да излизам навън", казва той.

Говорим с Джавед и Али седмици след няколко други отделни инцидента, в които участваха и чужденци. Покрай тези събития няколко политически сили заговориха, че в България има "криза с мигрантите". Бяха организирани протести срещу бежанците, МВР изкара допълнителни полицаи по улиците и извърши стотици проверки.

Това се случи въпреки че вътрешният министър в оставка Калин Стоянов каза, че криза няма, а инцидентите с бежанци не са се увеличили през последните години.

Но според Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет (БХК) се наблюдава увеличаване на агресията към бежанци.

"Това е със сигурност много тревожна тенденция, която си обяснявам с безнаказаност на говоренето срещу бежанци и мигранти, и хора, които се различават по някакъв признак", казва тя.

Какво се случи

"Да, естествено, че го търсим", казаха ми от пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) във вторник за Али. "Искате ли да ви свържа?", попитах аз.

По неговия случай има разпитани и задържани, но полицията така и не се свързва с пострадалия. В понеделник той сам решава да подаде жалба, но е отпратен, защото няма преводач.

В сряда по случая му има постъпила преписка и в Софийската районна прокуратура, като от пресцентъра съобщиха, че тече проверка.

Али
Али

Али е на 20 години, пристига в България преди седем месеца и говори гръцки, турски и арабски, но не и български. Около 9 часа вечерта на 28 март той се прибира от работа. На метростанция "Мизия" е пребит от група млади момчета, с които има и момичета.

"Има ли място, където мога да получа безплатна медицинска помощ?", пита той ден след побоя. След него Али има болки в стомаха, гърба и крака. Междувременно в социалните мрежи се разпространява видео на случилото се. То не е заснето от Али, нито от негов познат, а от побойниците.

"Какви сте", пита един от побойниците във видеото. След като Али не успява да отговори, започват удари.

Според информация на бТВ подобни видеа се разпространяват и в затворени групи в Телеграм. Пред медията жена, пожелала анонимност, казва, че там младежите се уговарят за място и час, за да нападат хора от арабски произход.

В същия ден, но малко по-рано са нападнати Джавед и жена му, която е българка. Това се случва през деня, когато двамата тръгват за работа. Джавед вижда група от момчета, която ги наблюдава и се обажда на полицията.

"Докато дойдат полицаите, ни биха 30 минути", казва той и добавя, че те са използвали метални тръби. "На едно място имаше арматура. Аз няма как да приема, че тези неща са били случайно там. Те бяха предназначени за бой", казва жена му, която също е пострадала.

Джавед твърди, че когато полицията пристига на място, първо е обвинен той, макар да е човекът, подал сигнала. След побоя двамата са приети в болница. Във вторник са извикани в районното управление, където разпознават един от нападателите.

МВР също съобщи, че по случая на Джавед са започнати издирвателни дейности и има задържани.

Напрежение в Овча Купел

От месец насам напрежението в квартала расте, казва Моника Андрейчева. Тя живее в района на бежанския център и в деня на нападенията минава покрай група от момчета, която се намира на метростанция "Мизия".

Тя има зрително увреждане и не може да каже със сигурност дали това са хората от видеата, които се разпространяват в социалните мрежи. Моника обаче ги чува: "Тук сме да бием арабите", казват те на всеослушание. Когато приближава патрулна кола, те се качват в идващия автобус.

За "криза със сигурността" се заговори в началото на месец март. Тогава се организираха и протести, на които момчета в черно скандираха "Мръсна гнусна черна сган". Същевременно протестиращите се опитваха да стигнат до бежанския център въпреки забраната на МВР.

Тогава протестиращите поискаха центърът за бежанци да бъде преместен. Андрейчева казва, че досега тя никога не е имала проблем с обитателите му.

"Даже често ми помагат", казва тя и призовава да бъдат предприети мерки, преди проблемът да ескалира.

Ролята на политиците

"Винаги в предизборна обстановка възникват едни определени теми. Когато не наблюдаваме антиромски настроения, наблюдаваме антимигрантски", казва Адела Качаунова от Българския хелзински комитет.

Тази година в България предстоят европейски, както и предсрочни парламентарни избори.

Темата за мигрантите беше повдигната през последните месеци от редица партии и организации. Това се случи, след като страната стана членка на Шенгенското пространство.

След инцидентите с участие на чужденци освен протести в София беше засилено и полицейското присъствие. Първият протест беше организиран от младежки организации, като в него участваха и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, и лидерът на НФСБ Борис Ячев.

След това ГЕРБ и ВМРО поискаха и извънредно заседание на Столичния общински съвет, за да бъдат взети мерки за сигурността в града. Един от организаторите на протеста, провел се в квартал "Овча Купел", беше неуспелият кандидат за кмет на района от ГЕРБ - Борислав Тодоров.

Въпреки че вътрешният министър Калин Стоянов каза, че няма криза с мигрантите, нито увеличаване на броя на инцидентите с тяхно участие, лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски също поискаха да бъде увеличен капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки.

В средата на март депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер беше вербално нападнат от група хора в кафене до Народното събрание. Качаунова казва, че реакция и по този случай няма.

Джавед също обвинява политиците за случващото се. Той обаче казва, че ако в България няма реакция, е готов да потърси правата си пред европейските институции.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG