Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО е “нашето бомбоубежище“. Денков осъди напрежението, което Русия създава в Черно море


„Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени 500 мерки с конкретен срок", каза премиерът Николай Денков
„Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени 500 мерки с конкретен срок", каза премиерът Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков смята, че защитата на България минава през интегриране в структурите на НАТО, промените в Конституцията ще попречат "един човек да може да определя всичко", сделката с "Боташ" за газ крие сериозни рискове, а страховете срещу еврото са неоснователни.

Той каза това, отговаряйки на въпроси на граждани и медии на живо в официалната страница на Министерския съвет във Фейсбук. Поводът е, че на 6 август кабинетът навърши два месеца, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това е втората подобна изява на министър-председателя, след като на 6 юли той отговаря на въпроси по повод края на първия си месец в управлението.

"Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги поставим", каза той и допълни, че "ако се види, че не можем да си изпълним програмата, веднага ще си подам оставката".

Русия, Черно море и НАТО

В отговор на въпрос за войната в Украйна Денков осъди напрежението, което Русия създава в Черно море през последните седмици. Москва обяви временна предупредителна зона там заради провеждането на военни учения, като България вече изрази позиция, че това е "съществен риск".

"Милитаризацията на Черно море се случва независимо от това дали искаме или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона", каза премиерът.

"Уж в началото за учения, тези учения продължиха за втори период, сега се чува, че може да има и трети период. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО, идва всъщност от изток", добави той.

Денков отбеляза, че начинът за защитата на България е първо да изграждаме българската армия с хора, техника и модернизация, но по-важно - интегриране в общите структури на НАТО.

“Защото това е нашето бомбоубежище днес“, каза Денков и припомни чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който нападението над една държава член означава нападение над организацията.

Конституцията

По повод промените, предложени в Конституцията, Денков каза, че те всъщност запазват статута на служебните правителства. В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за изменения, част от които предвиждат ограничение в правомощията на държавния глава в процедурата по назначаване на служебни кабинети.

„Тук има една неточност. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите“, коментира премиерът.

По думите му това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председателя между трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави.

"След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство", добави Денков.

Газът и обвиненията в клевета

Денков каза, че не се притеснява да бъде съден за клевета, каквото се закани да направи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов, заради думите му, че договорът с турската компания "Боташ" за достъп до турската газопреносна мрежа и 5 терминала за втечнен газ (LNG) със срок 13 години е неизгоден за България.

Премиерът отново каза, че сделката "крие доста сериозни рискове", защото е дългосрочна и е свързана със "сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ".

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна, затова кабинетът опитва да минимизира рисковете и да използваме максимално добре възможностите.

Според него е странно, че договорът е бил подписан толкова бързо.

"Очевидно много се е бързало, но аз не мога да кажа защо", коментира той.

Той отбеляза, че енергийният и газов пазар се развиват много бързо, очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове.

Еврото

В отговор на друг въпрос Денков съобщи, че през септември или октомври ще започне информационна кампания за ползите от въвеждането на еврото в България. Той уточни, че това е съгласувано с гуверньора на БНБ Димитър Радев.

Според премиера кампанията е била забавена, но не можел да каже дали това е направено умишлено. "Крайно време е да разберем, че страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромна степен са неоснователни", допълни обаче той.

Според него промяната ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото.

"Трябва да внимаваме за инфлацията, трябва комуникационна кампания, цените трябва да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лева", каза още Денков.

Шенген

По темата за присъединяването на България в Шенгенското пространство Денков заяви, че задачата е "доста трудна и амбициозна", но демонстрира увереност, че това рано или късно ще се случи. Австрия и Нидерландия, които са изправени пред нови избори, все още не са дали зелена светлина.

По думите му за Австрия най-големият проблем остава мигрантският поток, голяма част от който влиза по балканския маршрут. За това усилията на България са насочени първо към намаляване на мигрантите, които влизат на наша територия, залавянето им в страната, както и работа с европейските институции за блокиране работата на трафикантите.

Денков допълни, че за Нидерландия фокусът остава правосъдната система, но е получил уверение от депутатите, че антикорупционният закон ще бъде гласуван на второ четене в парламента още в началото на следващата пленарна сесия през септември.

СЕМ

Премиерът изрази мнение, че Съветът за електронни медии (СЕМ) не си върши работата в борбата срещу дезинформацията. Той отбеляза, че "не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани".

Според него журналистическата етика изисква проверка през няколко източника, а "ако събеседникът ви каже нещо невярно - веднага да го опровергаете", но в България очевидно тези базови стандарти не са влезнали в действие.

Денков коментира и думите на председателя на СЕМ Соня Момчилова, която неотдавна използва цитата "лъжата също има право на живот". Заради това членовете на регулатора поискаха тя да се въздържа от изразяване на мнения, различни от неговите изводи.

"Лъжата няма място освен ако не бъде ясно казано, че е лъжа. Самият факт, че председателят на СЕМ казва подобно нещо, показва, че не си е на мястото", каза той.

Николай Денков коментира и премахването на Паметника на Съветската армия в София, като посочи, че вече има решение на Столичния общински съвет за това процедуратада бъде задействана.

"Вече има много предложения какво може да има на негово място- скулптури на цар Симеон, Борис и или площадка. Ще съдействаме на Столичната община", добави той.

Премиерът съобщи, че работата по бюджета за 2024 г. започва от този понеделник. По думите му в редица администрации и бюджетни сфери има различно заплащане, което не е добре обосновано.

Какво още каза Николай Денков може да чуете тук:

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG