Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и БСП с помощ от "Възраждане" отстраниха шефа на Здравната каса, излъчен от ПП-ДБ


Станимир Михайлов
Станимир Михайлов

ГЕРБ и ДПС с помощта на "Възраждане" и БСП освободиха управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Това се случи въпреки оттеглената от него по-рано оставка.

Михайлов беше номиниран за поста от "Продължаме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). В края на годината за подуправител по предложение на ГЕРБ беше назначен Момчил Мавров. Кандидатурата на Мавров предизвика напрежение сред управляващите партньори, заради което и Михайлов, и Мавров подадоха оставки. Досега обаче оставките им не бяха гласувани в парламента.

В сряда председателят на Народното събрание Росен Желязков предложи да бъде включена извънредна точка в дневния ред на пленарното заседание за гласуването на оставката на Михайлов. ДПС и "Възраждане" гласуваха "за" и предложението беше прието.

ПП-ДБ поискаха да бъде гласувана и оставката на Мавров. По-късно обаче депутатът от партията Васил Пандов каза, че тя е била оттеглена ден по-рано.

"След като подуправителят вчера е оттеглил неговата, очевидно това, което се случва, е един план", каза Пандов.

В хода на дебатите стана ясно, че Михайлов също е оттеглил оставката си, но в сряда. Въпреки това тя беше гласувана със 116 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и БСП и 56 "против" от ПП-ДБ. "Възраждане" и "Има такъв народ" не участваха в гласуването.

"Оттеглянето на оставката е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, поради които я подадох, не бяха спазени", каза Михайлов след гласуването. Той беше допуснат до парламентарната зала, но не му беше позволено да говори.

В началото на декември управляващите тогава партии - ГЕРБ и ПП-ДБ, подкрепени от ДПС, се договориха да изготвят общ регламент за взимане на управленски решения. Наред с всичко останало, той трябваше да засяга избора на ръководители на регулаторите, включително ръководителите на НЗОК.

Това се случи след назначаването на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК без съгласието на ПП-ДБ. Тогава депутатите от формацията казаха, че за него са посочени „притеснителни неща“ в доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В знак на разбирателство между партиите както Мавров, така и Михайлов подадоха оставка в началото на декември. Изборът на нови ръководители на НЗОК трябваше да се случи по нов регламент.

Оставките обаче не бяха гласувани. Не беше разработен и регламент за вземане на управленски решения и избягването на т.нар. плаващи мнозинства. Това е нещо, за което ПП-ДБ настояваше още в самото начало на управлението. Множество пъти оттогава ГЕРБ формираше такива "скрити" мнозинства при гласуването на закони не с официалния си партньор ПП-ДБ, а с ДПС и "Възраждане".

В крайна сметка искането на ПП-ДБ за споразумение, което да регулира това, както и смяната на шефовете на регулаторните органи и службите доведе до разпад на управлението им с ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG