Връзки за достъпност

Извънредни новини

Увеличава се броят на държавите, които спират финансирането си за Агенцията за подпомагане на палестинците


Палестинци бягат от Хан Юнис, втория по големина град в Ивицата Газа, 22 януари 2024 г.
Палестинци бягат от Хан Юнис, втория по големина град в Ивицата Газа, 22 януари 2024 г.

Редица държави в събота взеха решение да спрат финансирането си за Агенцията за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA), съобщи Би Би Си. Агенцията е част от ООН.

Засега това са Обединеното кралство, Австралия, Италия, Нидерландия, Финландия, Германия, Швейцария и Канада. Късно в петък такова решение взеха и САЩ.

Новината идва, след като в петък UNRWA съобщи, че е започнала разследване на служители, заподозрени в участие в нападенията на Хамас в Израел на 7 октомври. Представители на агенцията казаха, че тези служители са били уволнени и е започнато разследване на информацията.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

След оповестяването на информацията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е "ужасен от тази новина".

САЩ и Великобритания също изразиха безпокойството си.

"Обединеното кралство временно спира бъдещото финансиране на UNWRA, докато разглеждаме тези тревожни твърдения", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

В събота Австралия съобщи, че временно спира финансирането си на организацията. Министърът на външните работи Пени Уонг каза, че страната ѝ ще "работи в тясно сътрудничество с UNRWA по разследването" на случая.

По-късно италианският външен министър Антонио Таяни също потвърди решението на страната временно да спре финансирането на UNRWA. Това направи и Ахмед Хусен, министър на международното развитие на Канада.

В събота към страните, които временно спират финансирането си, се присъединиха Нидерландия, Финландия, Швейцария и Германия.

Какво представлява делото срещу Израел за геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

В отговор ръководителят на UNRWA призова страните да преразгледат "шокиращото" си решение.

Каква е причината за спирането

На 7 октомври Хамас нападна Израел. При атаката 1200 души бяха убити, а други 240 бяха взети за заложници. В отговор на това Израел обяви война на Хамас и започна атака на Ивицата Газа.

В петък UNRWA съобщи, че е започнала разследване на няколко служители, заподозрени в участие в нападенията на Хамас от 7 октомври. Това се случи в същия ден, в който Международният съд на ООН нареди на Израел да предприеме мерки, за да избегне всякакви действия, които биха се равнявали на геноцид във войната срещу Хамас.

"Израелските власти предоставиха на UNRWA информация за предполагаемото участие на няколко служители на UNRWA в ужасяващите нападения в Израел на 7 октомври", каза Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA в петък.

Лазарини каза, че "всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове", ще бъде подведен под отговорност.

По-късно един от съветниците на израелския министър-председател - Марк Регев, съобщи пред Би Би Си, че има информация, според която учителите, работещи в училищата на UNRWA, "открито са празнували" атаките от 7 октомври.

Той каза и че по информация на една от освободените заложнични тя е била държана в дома на човек, който е работил за UNRWA.

В събота израелският външен министър Израел Кац съобщи, че страната му ще се опита да спре дейността на UNRWA след края на войната, тъй като според него тя служи като цивилен клон на Хамас.

Какво е UNRWA

Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци е агенция на ООН, създадена през 1950 г. Целта ѝ е да облекчи затрудненото положение на палестинските бежанци след войната в Палестина през 1948 г. и последвалите конфликти.

Към 2019 г. повече от 5,6 милиона палестинци са регистрирани в UNRWA като бежанци.

Агенцията се финансира почти изцяло от доброволни вноски от държавите членки на ООН, като САЩ, Германия и ЕС са едни от най-големите донори.

Агенцията предоставя образование, здравеопазване и хуманитарна помощ на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан.

На сайта си UNRWA пише, че има над 30 хиляди служители, повечето от които са палестински бежанци, както и малък брой международен персонал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG