Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И ботушите си тръгнаха от паметника. Бунтът в негова защита превзе парламента


Демонтирането на съветския паметник в София продължава вече втора седмица.
Демонтирането на съветския паметник в София продължава вече втора седмица.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Данъците през 2024
  • Прикриване на корупция в Пловдив
  • Брад Пит

Народното събрание работи при невиждани досега условия. Депутатите от “Възраждане” продължават да блокират трибуната, а след като колегите им от другите партии започнаха да се изказват от място, хората от проруската партия на Костадин Костадинов започнаха да изтръгват кабелите на озвучителната система. Това доведе до физически сблъсъци.

Саботажът на “Възраждане” е заради демонтирането на паметника на Съветската армия. И те, и други критици на демонтажа използват думи като “ампутиране” и “транжиране”. Ако искате да разберете защо точно така се реже паметникът и ако имате и други въпроси по темата - тук са всички отговори.

Какво все пак реши парламентът

Депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС решиха максималният осигурителен доход да се вдигне от 3400 на 3750 лева. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 933 лева, колкото ще е минималната работна заплата от Нова година.

Парламентът също реши да бъдат изградени нови два реактора в атомната централа в Козлодуй. Седми и осми блок трябва да заработят до края на 2034 година.

На първо четене беше отменена таксата върху транзита на руски газ през България. Управляващите се отказаха от тази идея, след като Унгария заплаши да наложи вето за Шенген.

Също на първо четене депутатите решиха да прекратят предсрочно изключението за внос на руски петрол от 1 март. Досега дерогацията важеше до октомври 2024 г.

Центърът за изследване на демокрацията обаче предупреди, че пак ще останат пробойни, които ще позволяват на “Лукойл” да печели.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Разкриваш злоупотреба - уволняват те

Не пропускайте разследването на Борис Митов, в което е замесен и новият кмет на Пловдив Костадин Димитров. Става дума за злоупотреба, която е забелязана от инспектор. Той подава сигнал до районния кмет на “Тракия”, който тогава е точно Димитров. После обаче Димитров печели изборите за кмет на Пловдив и уволнява инспектора, разкрил схемата.

Новият кмет на София Васил Терзиев се ядоса на съветниците, които на четвърто поред заседание не успяха да изберат председател на Столичния общински съвет. Този път ПП-ДБ не предложиха Борис Бонев, а Грети Стефанова. Но и тя не получи подкрепа от нито една от другите партии. Следващият опит ще е чак на 11 януари.

Играе ли Западът рулетка с Украйна?

Конгресът на САЩ противопоставя помощта за Украйна с мерки по границата с Мексико. В ЕС подкрепата за Киев е блокирана от унгарския премиер Виктор Орбан. Политика ли прави евроатлантическият свят или играе на предколедна рулетка? Стефан Попов търси отговор на този въпрос.

Украински младеж, насилствено изведен след нахлуването на руските сили през 2022 г. и изпратен в Москва, получи най-големия подарък за рождения си ден - беше върнат в Украйна и се събра с близките си.

Какво е да си тийнейджър, избягал сам от талибаните в Афганистан и озовал се на 5000 км от дома? Такава е историята на Фарид, който живее в България от година. Намерете още 7 минути днес за тази видео история.

ЕС призова Русия „незабавно да освободи“ Алсу Курмашева, журналистка от Радио Свободна Европа. Тя се намира в руския следствен арест по обвинение, че не е изпълнила изискването да предостави документи за включването си в регистъра на т.нар. „чуждестранни агенти“.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

На крачка от диплома по журналистика той се мести в Калифорния, за да открие, че най-добре говори през изкуството. Брад Пит навърши 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа. За него казват, че е “различна порода човек", чийто сексапил остарява наобратно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути".

Искрено Ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG